Svjetski tamburica fest: Specijalno priznanje mladom sastavu Tamburaškog orkestra Mostar

Sastav mladih muzičara Tamburaškog orkestra Mostar “Herceg“ osvojio je specijalno priznanje za umjetnički izraz na takmičenju tamburaških orkestara u sklopu Svjetskog tamburica festa, koji je proteklog vikenda održan u Novom Sadu.

“Obradovao nas je poziv organizatora da naš mladi sastav učestvuje na ovom izuzetno značajnom festivalu tamburaške muzike. Sretni smo što smo imali priliku svirati uz renomirane orkestre iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije. Drago nam je da je nastup nagrađen iskrenim pljeskom, te da su njegov kvalitet prepoznali i članovi stručnog žirija, koji su nam dodijelili vrijedno priznanje“, kazao je David Čule, član tamburaškog sastava „Herceg“.

„Raduje nas uspjeh naših mladih muzičara, koji su nosioci očuvanja dugogodišnje tamburaške tradicije na našim prostorima. Njihovo muziciranje publika u Mostaru moći će čuti na koncertu koga pripremamo u utorak, 26. septembra u velikom gradskom parku. Naime, Tamburaški orkestar Mostar s mladim mostarskim muzičarima priređuje mini-festival ‘Muzika za sve’, koji će, uz koncert moderne, klasične i tradicionalne muzike, ponuditi brojne edukativno-muzičke sadržaje s puno iznenađenja za djecu, mlade i one nešto starije. Mini-festival održava se u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću, koga provodi People In Need, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva“, naglasio je Davor Kožul, voditelj Tamburaškog orkestra Mostar, uputivši poziv svima da od 17 sati dođu u veliki gradski park da zajedno uživamo u muzici.

(NovaSloboda.ba)