Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 13 stepeni, Drvar, Livno 16, Bugojno, Ivan Sedlo 17, Široki Brijeg 18, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Zenica 19, Mostar, Stolac 21, Bihać, Neum 24 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne u sjevernim, sjeverozapadnim, sjeveroistočnim, djelimično centralnim i istočnim područjima Bosne se očekuju lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom.

Vjetar slab zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduhaa od 24 do 30, na jugu do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Svježija noć, uz mirniji san, ugodno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata ne bi trebale biti izražene ni tokom jutra.

U drugom dijelu dana sa dolaskom fronte i pogoršanja vremenskih prilika, kod osjetljivijih osoba moguće su umjerene meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, reumatskih bolova, nesanice.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, ovog jutra se saobraća uz povoljne uslove za vožnju i pojačan promet u blizini gradskih centara. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća uz regulaciju semafora. Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

Zbog sanacionih radova na raskrsnici kod mjesta Rudanka, usporeno se saobraća magistralnim putem Doboj-Rudanka-Johovac i regionalnim putem Razboj-Rudanka.

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedelje) u vremenu od 07 do 16,30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Semizovac-Olovo-Kladanj, Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce), u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)