Evropski parlament upozorio Crnu Goru da je došlo do zastoja u procesu pristupanja EU

Evropski parlament upozorio je u srijedu Crnu Goru da je došlo do zastoja u procesu pristupanja te zemlje Evropskoj uniji i to zbog visokih političkih tenzija i polarizacije, te pozvao na što skorije formiranje proevropske vlade u toj zemlji.

Evropski poslanik i izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula smatra kako ovaj dokument potvrđuje da je još jedna godina za Crnu Goru izgubljena.

“Ovaj dokument baca svjetlo na velika unutrašnja politička previranja u Crnoj Gori i još jednu godinu stagnacije na putu zemlje ka članstvu u EU. Poslanici Evropskog parlamenta očekuju što je prije moguće formiranje proevropske vlade, koja će jasno i nedvosmisleno podržavati evropske politike i vrijednosti, u skladu s očekivanjima značajne većine građana zemlje”, kazao je Picula.

U izvještajuu se naglašava hitna potreba za političkom stabilnošću i napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Poslanici Evropskog parlamenta konstatovali su poboljšanje u prevenciji korupcije, pozdravili pozitivne napore učinjene u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta, te pozvali Crnu Goru da razvije efikasnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu njenih žrtava.

„Neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga doveli su do odlaganja napretka u reformama vezanim za EU, što je gurnulo Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu”, stoji u izvještaju Europskog parlamenta koji je izglasan na vanjskopolitičkom komitetu te instucije.

Evropski parlament ozbiljno je zabrinut zbog zlonamjernog inostranog uplitanja, pokušaja destabilizacije, hibridnih prijetnji i kampanja dezinformacija inostranih aktera u Crnoj Gori, posebno onih koji potiču iz Rusije, Kine i Srbije, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Takođe, evropski poslanicipozivaju crnogorske vlasti da smanje ekonomsku zavisnost od Kine i nastave koristiti Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan, u cilju pronalaženja zelenije i transparentnije alternative za finansiranje infrastrukturnih projekata.

(Fena)