Schmidt najavio odluke kojima će se zabraniti obavljanje funkcija osuđenima za ratne zločine

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je danas odluke o Memorijalnom centru Srebrenica kojima će se omogućiti da se Centar razvija i proširi svoje aktivnosti posebno one koje se tiču očuvanja sjećanja na ubijene kako bi se spriječilo poricanje zločina, revizionizam i kršenja ljudskih prava.

“Planirano je proširenje centra Institucijom za obrazovanje i edukaciju, u kome će biti tim međunarodnih i domaćih stručnjaka koji su iskusni u istraživanju genocida i drugih ratnih zločina”, podvukao je.

Najavio je novi set odluka koje će donijeti ukoliko predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovine ne uzmu stvar u svoje ruke i u nekoliko narednih sedmica ne donesu odluke, on će biti spreman da stavi svoj potpis na njih. 

“To uključuje pravljenje baze podataka osoba koje su pred sudovima osuđeni za počinjenje genocida i druge ratne zločine, a druga odluka se odnosi na zabranu izbora na javne funkcije osoba koje su osuđene za ratni zločin i dodjeljivanje nagrada i priznanja takvim osobama”,najavio je Schmidt.

Odluke su spremne, ali još nije stavljen potpis, te je Schmidt kazao da su u pitanju ozbiljni napori uloženi u donošenje odluka kojima će se onemogućiti revizionizam istorijskih činjenica.

Prethodno je zahvalio svima koji su doprinijeli uspostavljanju Centra i zakonskog uređenja njegovog funkcionisanja, posebno majkama ubijenih u genocidu, kao i ranijim visokim predstavnicima.

Kazao je da je potrebno očuvati istinu na ubijene i nasljeđe koje čuva Memorijalni centar i to na način da se adekvatno usprotivi negiranju genocida i revizionizmu, te iskrivljivanju istine koju su utvrdili međunarodni i domaći sudovi, što zahtijeva sveobuhvatne i dobro osmišljenje mjere.

(Fena)