Umjereno do pretežno oblačno

Jutros našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni je lokalno zabilježena slaba kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Drvar, Ivan Sedlo 15, Livno 16, Sanski Most 17, Bugojno, Sarajevo, Široki Brijeg, Tuzla, Zenica 18, Stolac 19, Bihać 20, Mostar 21, Neum 24 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dio prijepodneva u sjevernim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne lokalno sa slabom kišom. Tokom dana kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju širom zamlje, a tokom noći na jugu i jugozapadu. Intenzivnije padavine u Hercegovini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 24 do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Promjena vremenskih prilika usloviće lošiju opštu sliku, najprije na zapadu, potom sa odmicanjem dana i u cijeloj zemlji.

Preovladavajuće južno strujanje uz izraženiju nestabilnost, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Moguće su reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti, izraženije u drugom dijelu dana.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Saobraća se bez vanrednih ograničenja.

Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća bez vanrednih ograničenja. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle.

Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća uz regulaciju semafora. Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

Zbog sanacionih radova na raskrsnici kod mjesta Rudanka, usporeno se saobraća magistralnim putem Doboj-Rudanka-Johovac i regionalnim putem Razboj-Rudanka.

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16,30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Ripač-Dubovsko, Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce), u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)