Pretežno oblačno s kišom, jačim pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina su zabilježeni u sjevernim, zapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Bugojno, Sanski Most 16, Banja Luka, Srebrenica 17, Bihać, Sokolac 18, Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo, Zenica 19, Mostar, Široki Brijeg, Tuzla, Zvornik 20, Trebinje 25, Neum 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom, jačim pljuskovima i grmljavinom. Širom zemlje se očekuju inzenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica i urbanih poplava.

Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni.

Dnevna temperatura vazduha  od 19 do 25, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Nestabilne vremenske prilike, uz obilnije padavine, kod osjetljivih osoba i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba.

Moguće su reakcije na promjenu, u vidu glavobolje, reumatskih bolova, malaksalosti.

Do kraja dana, uz osjetniji pad temperatura, opšta slika dodatno će se pogoršati u cijeloj zemlji.

—–

BIHAMK

Vozi se po mokrom i klizavom kolovozu

U zapadnim krajevima i ponegdje na sjeveru i u centralnoj Bosni kolovoz je mokar zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada. Meteorolozi za vikend najavljuju kišu u većem dijelu naše zemlje, pa je neohodno tokom vikenda vožnju prilagoditi trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Zbog održavanja biciklističke utrke u sklopu Državnog prvenstva Bosne i Hercegovine danas od 12 do 15 sati usporeno će se saobraćati na magistralnom putu M-17 od benzinske pumpe u Potocima do skretanja za Rujište, a moguće su i kraće obustave.

Na području planinskog prevoja Komar (M-5 Travnik-Donji Vakuf) danas od 15 do 21 sat moguće su kraće obustave u trajanju od 3 do 5 minuta zbog snimanja TV serije.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća naizmjenično (postavljeni semafori). Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16,30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce), u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)