Bezbjedonosna situacija na sjeveru Kosova još napeta, granični prelazi prema Srbiji i dalje zatvoreni

Bezbjedonosna situacija na sjeveru Kosova oko sela Banjska još je napeta dan nakon što je došlo do oružanog sukoba, u kome je poginuo jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

Iz kosovske Policije saopšteno je da je noć protekla mirno, te da je tokom noći nastavljena akcija kako bi se pronašli organizatori napada na policiju.

Dva granična prelaza prema Srbiji Jarine i Bernjak još su zatvorena za saobraćaj, a oko sela Banjska raspoređene su policijske snage, dok su svi prilazi blokirani.

Specijalni tužilac za slučaj Sjever Naim Abazi rekao je da su u Banjskoj i Zvečanu locirali nekoliko sumnjivih porodičnih kuća i vozila u kojima se skriva oružje, a radi se i na identifikaciji ostalih osumnjičenih osoba u vezi s tim slučajem.

“Mi idemo u tom smjeru kako bismo identifikovali druge osobe koje su uključene u ovu kriminalnu aktivnost”, rekao je Abazi, prenose Reporteri.  

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo sinoć je saopštilo da je privedeno 6 osoba zbog umiješanosti u napad na policiju, a osumnjičeni su za teroristički napad u selu Banjska, opština Zvečan. Tokom akcije, policija je zaplijenila i veliku količinu naoružanja raznih vrsta, te nekoliko kamera pomoću koju su identifikovali napadače.

Premijer Kosova Albin Kurti u prvom je saopštenju osudio “zločinački i teroristički napad” i ocijenio da je to “organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku službenog Beograda”.

Srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić  kazao je da je ubistvo kosovskog policajca za osudu i nešto što nikome nije bilo potrebno, te dodao da Albin Кurti želi uvesti Srbiju u sukob s NATO-om.

Vučić je odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganizovanje Srba, istakavši da su se “pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror”, prenosi Hina.

Predstavnici međunarodne zajednice – od ambasadora vodećih država Zapada u Prištini, Misije OSCE- na Kosovu, te čelnika EU-a – osudili su u nedelju napad na kosovsku policiju, zatraživši “potpunu istragu” i “privođenje počinilaca pred lice pravde”.

Na Kosovu je danas dan žalosti u povodu smrti policajca Afrima Bunjakua, ubijenog na sjeveru zemlja, a odgođena je i sjednica Predsjedništva kosovske Skupštine.  

“Državna žalost biće u ponedeljak, a državni protokol je zadužen da preduzme sve potrebne radnje za provođenje ove odluke”, navodi se u saopštenju Predsjedništva Kosova.

Napetosti na Kosovu traju od sukoba u maju, u kojima je bilo povrijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i nekih 50 srpskih demonstranata na sjeveru Kosova.

Novi krug pregovora održan prošle sedmice pod okriljem Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i bezbjedonosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provođenju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz februara i marta ove godine o uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

(Fena)