Izaslanici Jermenije i Azerbejdžana sastaju se u Briselu, Armeni odlaze iz Nagorno-Karabaha

Izaslanici iz Bakua i Jerevana pripremili su se da se sastanu u Briselu na razgovorima u utorak, dok su hiljade izbjeglica pobjegle iz Nagorno-Karabaha nakon što je Azerbejdžan munjevito zauzeo enklavu većinski nastanjenu etničkim Jermenima.

Prošle sedmice, ofanziva snaga Bakua uspostavila je kontrolu Azerbejdžana nad otcijepljenim regionom, prisiljavajući jermenske borce da se razoružaju.

Sastanak u utorak u Briselu biće prvi takav susret od ofanzive, ali je planirano da se lideri dvije zemlje sastanu sljedećeg mjeseca.

Simon Mordue, glavni diplomatski savjetnik predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, predsjedavaće razgovorima, rekla je Michelova glasnogovornica.

Azerbejdžan i Jermeniju, zajedno sa “teškašima” EU Francuskom i Njemačkom, predstavljaće njihovi savjetnici za nacionalnu bezbjednost.

Nekoliko dana nakon borbi, prve izbjeglice su stigle u Jermeniju u nedelju i do sada je ušlo 6.650 ljudi, saopštio je u ponedeljak Jerevan.

Novinari AFP-a vidjeli su izbjeglice kako se gomilaju u humanitarni centar postavljen u lokalnom pozorištu u gradu Gorisu, kako bi se registrovali za prevoz i smještaj.

(Fena)