Kosovo: U selu Banjska policijska operacija i dalje je u toku, noć je protekla mirno

U selu Banjska na sjeveru Kosova, koje je od juče pod blokadom, noć je protekla mirno, a policijska operacija je i dalje u toku, jer se detaljno provodi uviđaj u cijelom selu, kazao je zamjenik komandanta Kosovske policije za regiju Sjever Veton Ellsani.

“Policija još uvijek nije završila svoj posao, ne zna se kada će, možda danas tokom dana”, rekao je prištinskim medijima Ellsani.

Dvojica Srba osumnjičenih za terorizam privedena su danas u Osnovni sud u Prištini, gdje će se održati ročište za napad na kosovsku policiju u Banjskoj.

“Saslušanje druge dvojice osumnjičenih za teroristički napad u Banjskoj i Zvečanima biće održano danas”, potvrdila je glasnogovornica Osnovnog suda u Prištini Mirlinda Gashi, prenose Reporteri.net.

Tužilaštvo Kosova potvrdilo je u ponedeljak, dan nakon sukoba kosovskih Srba i policije u kojima je ubijen jedan policajac i trojica napadača, da je na sjeveru nađeno tijelo još jedne osobe, za koju se sumnja da je učestvovala u napadima.

Prema riječima tužitelja Naima Abazija, tako su na osnovu dosadašnjih saznanja tokom akcije ubijena četiri napadača.

Srpska lista proglasila je 26., 27. i 28. setembar danima žalosti u srpskim sredinama na Kosovu povodom pogibije Srba u Banjskoj, u opštini Zvečan.

Srpska lista je saopštila da će u srpskim sredinama na teritoriji Kosova biti otkazani svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, kao i da će zastave Srbije na svim institucijama biti spuštene na pola koplja, prenosi Beta.

Naoružani napadači iz reda srpskog naroda u nedelju su se u selo Banjska, opština Zvečani sukobili s policijom, te se zabarikadirali u srpskom manastiru. Policija je preuzela nadzor nad manastirom nakon što su poginula trojica napadača i jedan policajac.

Naoružani policajci pretražili su u tom selu kuće ne bi li pronašli oko 30 napadača, a vjeruju se da su neki napadači pobjegli u Srbiju.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da su šestorica povrijeđenih pripadnika oružane grupe hospitalizovani u južnom srpskom gradu Novom Pazaru, u blizini sjeverne kosovske granice.

“Tražimo od Srbije da izruči te ljude kosovskim vlastima što je prije moguće kako bi odgovarali pred pravdom zbog svojih terorističkih djela, uz druge koji su pobjegli u Srbiju”, rekao je Svecla novinarima, prenosi Hina.

Kosovska policija pokazala je novinarima u Mitrovici oko 20 SUV vozila i oklopni transporter koje su napadači koristili. Tri vozila imala su logo KFOR-a. Policija je pokazala i zaplijenjeno oružje i municiju, uključujući jurišne puške bivše jugoslovenske vojske, mašinke, snajpere, granate, protivtenkovske raketne bacače, ručne bombe, mine i dronove.

(Fena)