Predstavnički dom Parlamenta FBiH razmotriće sutra i ostavku predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić

Nakon objave o ostavci Mirjane Marinković Lepić, predsjedavajuće Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, na sutrašnjoj sjednici Doma biće razmotreno i ovo pitanje, rečeno je agenciji Fena iz njenog kabineta.

Ako ostavka bude prihvaćena, ovu sjednicu, najavljenu ranije s njenim potpisom, vodiće neko od  podpredsjedavajućih, dok će Marinković Lepić ostati članica Parlamenta.

Iz kabineta navode da će po njenom uvjerenju, nasljednik na dužnosti biti neko iz Naše stranke, čija je i sama članica. U svakom slučaju, to će biti osoba iz stranaka koalicionih partnera, navode, takođe, iz kabineta predsjedavajuće ne prejudicirajući imena.

Podsjećaju da novog kandidata predlaže parlamentarna Komisija za izbor i imenovanja, o čijem prijedlogu konačno odlučuje Predstavnički dom.

Mirjana Marinković Lepić podnijela je ostavku juče obrazlažući da to čini zbog zdravstvenih razloga. Takođe je najavila da će ostati i dalje članica Parlamenta.

“Razlozi za moju ostavku su privatne, zdravstvene prirode. Nisam u mogućnosti da se u punom kapacitetu posvetim pripremi i vođenju sjednica i ne želim da se to negativno odrazi na rad Predstavničkog doma. Ostajem poslanica, ostajem članica Kluba Naše stranke, samim tim i većine. Imenovanje novog predsjedavajućeg očekujem što skorije. Ko će biti predložen na tu poziciju, odluku će donijeti stranke Trojke. Vjerujem da će predsjedavajući biti iz Naše stranke”, navela je Marinković Lepić u objavi na službenoj web-stranici Predstavničkog doma.

(Fena)