Skaka negirao krivicu, Kacila postigla sporazum

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka i još troje optuženih za finansijske zloupotrebe i druga djela izjasnili su se u sarajevskom Opštinskim sudu da nisu krivi, dok je optužena Džanela Kacila postigla sporazum o priznanju krivice.

Abdulah Skaka, Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za zloupotrebu položaja i druga djela, javlja BIRN BiH.

Sudija Galiba Katica kazala je da je Sudu dostavljen sporazum o priznanju krivice, koji je sa Tužilaštvom postigla Džanela Kacila.

“Sporazum će biti naknadno razmatran”, rekla je Katica.

Suđenje Skaki i ostalima koji su negirali krivicu počeće u narednom periodu.

Optužnica, koja je potvrđena krajem jula, tereti Skaku za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje službene isprave, davanje mita i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Kolovrat je optužena za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave, dok je Kacili, Foči i Mrkonji na teret stavljena obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika, prvobitno zaposlena u opštini Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je Skaka optužen da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijamaa, u kojima su bili i članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koji se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti – između ostalog, i novac vijećnicima – uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputstvima, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi optuženi mogao ponovo biti izabran.

Optužen je i za falsifikovanje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio, kao i da je novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki u vezi s dovođenjem projekta bolida “Formule E”.

(Fena)