Kosovo: Selo Banjska četvrti dan pod blokadom

Selo Banjska kod Zvečana na sjeveru Kosova, gdje je u nedelju došlo do sukoba u kome su ubijena trojica Srba i jedan pripadnik kosovske policije te dvojica ranjena, je i dalje pod blokadom, iako je akcija policijske pretrage završena. 

Kako je saopštio zamjenik kosovske policije za regiju Sjeverna Mitrovica Veton Elšani, ulazak u Banjsku i dalje je dozvoljen samo mještanima, a odluka šta će činiti dalje biće donesena danas, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Iz kosovske policije je saopšteno i da je uhapšeno ukupno osam Srba na sjeveru Kosova, za koje se smatra da su povezani s pucnjavom u Banjskoj i ubistvom pripadnika policije.

Kfor je saopštio da su njihove trupe bile prisutne u području Banjske, te da su pratili situaciji i bili spremni da odgovore.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na sastanku s ambasadorima Kvinte i EU, zatražio da Kfor preuzme brigu o bezbjednosti na sjeveru Kosova.

Vučić se sastao i sa savjetnikom američkog State Departmenta Derekom Cholletom, koji je poručio da je tragični gubitak života na sjeveru Kosova dodatno upozorenje o važnosti hitnog ponovnog uspostavljanja mira i povratka dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

(Fena).