Sunčano uz malo oblačno

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle ili niske naoblake.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Bugojno, Drvar 8, Ivan Sedlo 9, Sarajevo 10, Tuzla, Zenica 11, Livno 12, Sanski Most 13, Široki Brijeg 14, Stolac 15, Neum 20, Mostar 23 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo oblačno. Dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili nisko naoblačenje.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 28, na jugu zemlje do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Duži sunčani intervali i postepeni rast temperatura zraka, pozitivno će djelovati na opštu sliku.

Manje poteškoće su moguće u jutarnjim satima, pretežno zbog svježijeg vremena i mjestimične pojave magle.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti sa odmicanjem dana.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost, oprez zbog odrona

U jutarnjim satima magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća naizmjenično (postavljeni semafori). Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakog dana (osim nedelje) od 07 do 16,30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce), u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)