Izložba slika Mirka Kujačića otvorena u Muzeju Žitomislić

U sklopu “Dana evropske baštine“ sinoć je u Muzeju Žitomislić otvorena izložba slika Mirka Kujačića, organizovana u saradnji sa Muzejom Hercegovine iz Trebinja.

“Dani evropske baštine“ kulturna su manifestacija koju organizuju Savjet Evrope i Evropska komisija, a kojom se predstavlja bogatstvo i raznolikost nasljeđa, te promoviše saradnja, zbližavanje naroda, dijalog i prekogranična saradnja.

Kako su to vrijednosti koje baštini i Fondacija Muzej Žitomislić, ovogodišnja manifestacija „Dani evropske baštine“ sa temom „Živo nasljeđe“ predstavljena je izložbom ovog velikog umjetnika, saopštili su iz te fondacije.

Izložbu čine slike iz fundusa Muzeja Hercegovine, ali i jedna slika koja je u vlasništu slikarevog sina, Stojana Kujačića.

Viši kustos Muzeja Hercegovine Tamara Rajković predstavila je umjetnika Mirka Kujačića govoreći o njegovom životu, umjetničkom putu i stvaralaštvu.

Naglasila je kako se radi o svestranom putniku, u kome je cijeli život tinjala ekspresionistička nit, koja se razbuktala u njegovim poznim godinama kada je stvorio impozantna djela. 

“Ono što će posjetioci moći da primijete ovde je ta plava boja Kujačićevog stvaralaštva, zbog čega ga je Tin Ujević nazvao Plavim vitezom. Posebno raduje što se taj naš Plavi vitez vraća u Manastir Žitomislić, u kome je, kao nekadašnji upravnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Mostaru, obnavljao stari konak”, rekla je Tamara Rajković.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Stojan Kujačić, umjetnikov sin, koji se kratko obratio prisutnima, kazavši kako bi njegov otac bio izuzetno sretan da vidi svoje slike izložene u tom ambijentu, budući da je jedan dio života proveo u Mostaru i radio na obnavljanju konaka manastira Žitomislić.

Izložba će u Muzeju Žitomislić ostati otvorena do 20. oktobra, stoji u saopštenju.

(Fena=