Djeca s poteškoćama u razvoju primaće dječiji dodatak bez ikakvog cenzusa

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom Hercegovačko-neretvanskog kantona, djeca koja imaju poteškoće u razvoju i invaliditet moći će bez ikakvog cenzusa ostvariti pravo na dječiji dodatak.

“Ovim zakonom, uvodimo pravo za svu djecu koja žive na području HNK-a, a koja imaju bilo kakvu poteškoću u razvoju, invaliditet, što mogu dokazati nalazom Komisije za kategorizaciju, Mišljenjem stručnog tijela za procjenu i upućivanje djece i nalazom Instituta za medicinsko vještačenje, mogu bez ikakvih cenzusa ostvariti pravo na dječiji dodatak. To znači da će ova kategorija djece koja je ostvarila pravo po federalnom zakonu o materijalnoj podršci porodicama sa djecom imati duplo pravo”, kazala je pomoćnica ministra zdravstva rada i socijalne zaštite HNK-a Alma Kozo uoči današnje sjednice Skupštine HNK-a, na čijem dnevnom redu su izmjene spomenutog zakona.

Dodala je kako po federalnom zakonu postoji prihodovni cenzus, dok u ovom kantonalnom zakonu takvo ograničenje ne postoji.

“Visina tog dječijeg dodatka iznosiće 19 posto od najniže plate u FBiH, što znači da će svako dijete primati 113,24 KM”,kazala je Kozo.

Na dnevnom redu današnje sjednice kantonalne skupštine je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u HNK.

“Dopunama želimo jasno definisati prioritet pri zapošljavanju boračke populacije, odnosno stvoriće se preduslovi da Vlada HNK uredbom, koji smo već u Ministarstvu za pitanja boraca definisali, jasno definišr kriterije, način i postupanje kod realizovanja prioriteta kod zapošljavanja boračke populacije što, nažalost, u proteklom vremenu nije bilo jasno definisano”,kazao je ministar za pitanje boraca HNK Oliver Soldo.Soldo.

Po novom zakonskom rješenju, kako je dodao, olakšaće se zapošljavanje boračke populacije, a u svakom nkokursu biće obavezno staviti jasni kriteriji za boračku populaciju.

“Pored ove dopune, imaćemo danas još jedan popravak ili amandman, kojim želimo za one najugroženije, a to su oni koji primaju egzistencijalnu naknadu, povećati njihov prinos ili prihod sa 5 na 6 KM za svaki mjesec proveden u oružanim snaga, znači uvećaćemo njihova primanja za 20 procenata”,poručio je Soldo.

Takođe, poslanici bi trebali raspravljati i o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Čapljine, Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Pravila Narodne biblioteke HNK-a, kao i o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Statut Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

(Fena)