Zalihić o formiranju Vlade HNK-a: Razgovora ima sa svima, ali dogovora još nema

Godinu dana poslije izbora nova vlada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije formirana.

Prema riječima predsjednika mostarskog SDP-a Armana Zalihića, još uvijek se vode stranački pregovori, a novih informacija, kao ni dogovora, i dalje nema.

“Nema novih informacija i o tome nešto više može reći predsjednik naše kantonalne organizacije, koji je učestvovao u svim ovim pregovorima, tako da ne bih iznosio neke paušalne zaključke”, kazao je novinarima predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić pred početak sjednice Skupštine HNK-a.

Potvrdio je kako se i dalje vode razgovori između stranaka, ali još uvijek bez konkretnog rješenja.

“Razgovora ima sa svima, ali još uvijek nije postignut nikakav dogovor”, naglasio je Zalihić.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović (HDZ BiH) kazao je kako su pregovori u „završnoj fazi“.

“Ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore tehnički i oko raspodjele mandata i svega što je bitno za potpisivanje budućeg koalicionog sporazuma”, kazao je Martinović.

S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Džafer Alić kazao je kako se on ne usudi reći da je to „završena stvar“.

“Postoje pregovori i veliki postotak usaglašenih stvari. Odavno idemo ka usaglašavanju stvari koji bi se trebali riješiti u nekoliko dana, kako bismo dobili sporazum. Preduslov svih kadrovskih rješenja je okvirni sporazum koji je put kojim Vlada treba ići i mislim da je to u dobra doba posloženo i da ćemo doći u kadrovska i resorna rješenja”,kazao je Alić.

U Skupštini HNK-a HDZ BiH ima 11 poslanika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. Za potvrđivanje Vlade potrebna je podrška 20 poslanika.

(Fena)