Asocijacija preduzetnika Hercegovine traži okončanje radova na saobraćajnici u Rodoču

Asocijacija preduzetnika Hercegovine pozvala je odgovorne da ubrzaju i okončaju radove na rekonstrukciji saobraćajnice u mostarskom naselju Rodoč, dionica Čekrk – odvajanje za Aluminij, prije sezona jesenskih kiša.

Iz Asocijacije podsjećaju kako su radovi započeli 22. 2. 2023. godine, te da je rok za izvođenje radova trebao biti 45 dana od uvođenja izvođača radova u posao.

„Koliko je dana između kraja februara i oktobra, nije teško izračunati, ali zasigurno je to znatno više od predviđenih 45 dana. Iako rekonstrukcija ove važne ceste u konačnici može donijeti velike koristi poslovnim subjektima, smatramo kako je u proteklih sedam mjeseci većini kompanija na ovom području izuzetno otežano poslovanje, trgovinama i pružaocima usluga značajno je opao promet, a o svakodnevnoj opasnosti da vozila budu oštećena, da se i ne govori“, upozoravaju iz Asocijacije preduzetnika Hercegovine.

Dodaju kako je situacija na terenu haotična, te da vozači i poslovni subjekti koji djeluju na tom prostoru nemaju osigurane alternativne putne pravce.

„Takođe, u vrijeme najvećih ljetnih vrućina, posljedično su se javljali dugotrajniji nestanci vode u kompanijama koje zapošljavaju veliki broj radnika. Pozivamo, u ime članova Asocijacije preduzetnika Hercegovine, ali i u ime građana Mostara i okolnih mjesta, da se ovi radovi ubrzaju i okončaju prije sezona jesenskih kiša, pogotovo prije prvih zimskih dana“, navodi se u saopštenju.

(Fena)