Vlada HNK- a obećala pomoć firmama pogođenim požarom

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg, kantonalni ministar privrede Željko Laketić i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Marko Arapović, sa saradnicima, primili su danas predstavnike četi firme, čiji su proizvodni pogoni nedavno teško nastradali u požaru na jugu Mostara, na prostoru naselja Rodoč. Riječ je o firmama Ferro Keš, EMKON Mostar, MRM Export Import i Premier Febeco, koje zajedno imaju gotovo 260 radnika.

“Šteta je izuzetno velika! Vatra je progutala gotovo 10.000 kvadratnih metara krova, cjelokupnu proizvodnu infrastrukturu sa mašinama i drugom opremom pogonskih prostora Ferro Keša, EMKON-a i firme Premier Febeco, te čak 32 nova vozila, dizalice i skladišnu opremu firme MRM. S obzirom na činjenicu da je riječ o proizvodnim preduzećima i da su za obnovu naše proizvodnje i spašavanje radnih mjesta potrebna izuzetno velika finansijska sredstva koja samostalno ne možemo osigurati, računamo na podršku svih niaoa vlasti”, kazali su predstavnici nastradalih firmi, zahvalivši se na prijemu, jer je riječ o njihovu prvom službenom sastanku s predstavnicima institucija vlasti uopšte nakon same tragedije.

Predsjednik Herceg i ministar Laketić iskazali su puno razumijevanje za tragediju koja je pogodila ova preduzeća i njihove zaposlenike, obećavši kako pomoć neće izostati.

“Svakako ćemo nastojati osigurati određena finansijska sredstva za ovu namjenu u skorašnjim Izmjenama i dopunama bužeta koje će se naći pred skupštinskim poslanicima. Takođe, zbog strateške važnosti ova četiri preduzeća za industriju HNK-a, posebno s obzirom na broj ugroženih radnih mjesta, odmah ćemo uputiti i inicijativu prema Civilnoj zaštiti HNK-a, ali i prema višim nivoima vlasti odnosno prema Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH da se neodgodivo i konkretno uključe u saniranje posljedica ovoga velikog požara i što hitnije osposobljavanje opožarenih proizvodnih pogona za rad”, poručio je predsjednik Herceg.

(NovaSloboda.ba)