Ministar Elmedin Konaković učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa u Tirani

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovaće danas, na poziv ministra za Europu i vanjske poslove Republike Albanije Iglija Hasanija, na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa u Tirani.

Na sastanku u Tirani razgovaraće se o aktualnoj geopolitičkoj situaciji, bezbjednosti regije, značaju i izazovima regionalne saradnje, europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, dostignućima u okviru Berlinskog procesa, instrumentima za ubrzani proces ekonomskog razvoja u kontekstu Novog plana rasta, koji je u maju predstavila Evropska komisija, te implementaciji aktivnosti Zajedničkog regionalnog tržišta. 

Berlinski proces je regionalna inicijativa koju je pokrenula Savezna Republika Njemačka 2014. godine, s ciljem ubrzanja evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja, te unapređenja regionalne suradnje.

Države učesnice Berlinskog procesa su zemlje Zapadnog Balkana, članice Evropske unije Njemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Poljska, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

(NovaSloboda.ba)