Predsjednik Vlade HNK-a Herceg s turističkim novinarima Hrvatske

Turistički klaster Hercegovina organizovao je višednevni boravak u Hercegovini za dvadesetak novinara i turističkih radnika iz Republike Hrvatske, zaposlenika nekoliko uglednih medijskih kuća, dnevnih novina i specijalizovanih časopisa koji obrađuju turističke teme i putovanja, promovišu turistička odredišta domaćim i stranim turistima. U Hercegovini su se lično upoznali s bogatom turističkom ponudom na više lokacija u Zapadnohercegovačkom kantonu, kantonu 10 i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a na poziv predsjednice Klastera Marije Vukoja sinoć im se u Čapljini, na prigodnomu susretu pridružio i predsjednik Vlade HNK-a dr. sc. Nevenko Herceg.

“Bilo mi je zadovoljstvo upoznati kolege, koji će potencijalnim novim turistima, kako iz Hrvatske tako i iz svijeta, približiti našu turističku ponudu i naše rastuće turističko tržište. S posebnim sam im zadovoljstvom prenio sjajne pokazatelje o oporavku našega turizma nakon višegodišnjeg zastoja uzrokovanog pandemijom i postpandemijskim oporavkom. Prema podacima kojima raspolažemo, i HNK i cjelokupna Hercegovina vratili su se na nivo one rekordne 2019. godine, s osjetnim porastom i posjeta i noćenja stranih turista u odnosu na lani. Istina, nešto je manje Italijana ove godine u Međugorju, ali bilježimo porast dolaska Amerikanaca. Rat na evropskom istoku je ostavio traga, ali nije presudno uticao na naše ovogodišnje rezultate koji su, istina, još uvijek preliminarni, ali i izrazito obećavajući”, rekao je Herceg, podsjetivši i na nedavne uspješne nastupe Turističkog klastera Hercegovina, uz podršku i Vlade HNK-a, na međunarodnim turističkim sajmovima u Tel Avivu, Londonu i Berlinu.

Susretu u Čapljini, između ostalih, prisustvovali su i direktor Međunarodnog aerodroma Mostar Marko Đuzel i direktor Ureda Vlade ZHK-a za evropske integracije Ivan Jurilj, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)