Film „Stigme“ Zdenka Jurilja otvara 24. Mediteran Film Festivala

Projekcijom igranog filma „Stigme“ reditelja Zdenka Jurilja, u utorak 10. otobra u 20 sati, biće otvoreno 24. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

Jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u programu u konkurenciji prikazaće 20 dokumentarnih filmova. Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.   

Drugi dan festivala na programu u kinu Borak, u saradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, biće prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.    

Filmovi iz programa „Domaćih autora“ obilježiće i drugi festivalski dan, te će biti prikazane „Zidine“ reditelja Ive Čolaka i Marka Mikulića i dokumentarac o umjetniku Stjepanu Skoki, „Kipar iz Graba“ reditelja Tomislava Topića.

U nizu kratkih filmova, iz ovog programa, biće prikazani i dokumentarci „Brzi“ Karmen Obrdalj, „Putevi kafe“ Mirka Pivčevića, „Noć od srebra i zlata“ Zdravka Terkeša, te „Sutra je novi dan“ reditelja Tvrtka Topića. Festival će drugog dana prikazati i dva animirana filma, „Svrha“ Tvrtka Bubala i „Nada“ Pere Petrušića.

Uz snažan program u konkurenciji, program „U fokusu“, donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru festivalskog selektora biće prikazano devet dokumentaraca, koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.    

U dvorani kina Borak, u petak 13. okt obra, posjetioci 24. MFF-a gledaće i dokumentarni film „Tihi skitnica“ reditelja Zdenka Jurilja. Priča je to o Virgiliju Nevjestiću, jednom od najvećih hrvatskih slikara grafičara, koji je veći dio svog života radio u Parizu. Čovjek koga su, kako tvrdi likovna kritika u Francuskoj, smatrali jednim od svojih najvećih grafičara 20. vieka,  a on je sebe nazivao skitnicom.

Posljednji festivalski dan, u jutarnjoj projekciji programa MFF Fora, biće prikazan dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca „Dnevnik Pauline P.“. Film se temelji na izuzetno popularnoj dječjoj knjizi književnice Sanje Poljaku, u kojoj Paulina kroz komične situacije govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i porodici. 

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za izbor najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šestoročlanog žirija, koji će u petak 13. oktobra, izabrati pobjednike 24. Mediteran Film Festivala i dodijeliti MFF Grand prix i MFF Best Short, tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika. Ovu godinu, festival će dodijeliti i nagradu „Best Camera“ s potpisom Asocijacije snimateljica i snimatelja u BiH.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, u subotu 14. oktobra, zatvoriće film Ivane Guberina – „Naš Mali“o šibenskom košarkaškom velikanu Draženu Petroviću. Dokumentarac je to koji donosi jednu novu stranu života, karijere i vremena u kome je ovaj košarkaški genije živio.

(NovaSloboda.ba)