Taj čudesni šareni svijet: Slike sedmice

Stajanje uz more

Početak je proljeća u Brazilu, sveć je došlo ljeto. U Rio de Žaneiru prošle sedmice stotine hiljada ljudi je pokušavalo da se rashladi u Atlantiku.

Na plaži Praia da Macumba, dobrih 30 kilometara zapadno od centra grada, koja važi kao mirna i pogodna za porodicu, nije bilo čak ni slobodnog mjesta za sjesti. Stanovnici grada iz svih sfera života pobjegli su od ogromnog toplotnog talasa koji je zahvatio cijeli Brazil – kao i dijelove Bolivije, Paragvaja i Argentine.

Istraživači vremena to objašnjavaju podudarnošću dvaju klimatskih fenomena: Pored generalno zabilježenog globalnog zagrijavanja, “El Niño” dolazi i ove godine. U fenomenu koji obično razvija svoju punu snagu oko Božića – (otuda je i El Niño – dijeteH – dobio svoje ime) temperatura vode u istočnom Pacifiku je oko 1,5 stepeni veća od normalne, ali to je primjetno i širom svijeta.

Iako u Andama i južnom dijelu Amerike ima znatno više padavina, u Brazilu je sušnije i toplije.

Ako se ovaj “niño” u potpunosti razvije, ove godine bi širom svijeta mogli nastati ekonomski gubici do 3 biliona dolara, upozorio je u maju naučni časopis “Science”.

Jake u modi

Definicija ljepote može dosta varirati ovisno o duhu vremena. Našminkani muškarci, bujne žene, blijeda koža – ideali su se mijenjali iznova i iznova tokom stoljeća.

Musée du Louvre u Parizu ne samo da čuva najpoznatiji osmijeh na svijetu, već su i predmeti u izložbenim prostorijama svjedoci vremena. Od svog osnivanja 1793. godine, pariška umjetnička tvrđava bila je izvor inspiracije za svjetske kreativne umove.

Francuski kozmetički brend Lancôme sada je inspirisan ovom kreativnom snagom. Inspirisan sa devet remek-djela iz odjela skulptura, te svjetlima i bojama muzeja, kreativna direktorica Lisa Eldridge kreirala je ograničenu kolekciju proizvoda za njegu kože i šminke, očekivanog imena: Lancôme x Louvre.

Kada ljepota inspiriše da kreirate proizvode za ljepotu, naravno da lijepo ne može izostati. Kako bi predstavili ovu saradnju u sklopu Paris Fashion Week-a, sedam istaknutih žena poziralo je ispred kultne staklene piramide.

Šta danas definišemo kao lijepo? U svakom slučaju, ove dame su lijepi primjeri.

(focus)

Z. N.

(NovaSl0boda.ba)