Otvoren 24. Mediteran Film Festival

Najmanje smo mjesto s najvećom produkcijom, rekao je sinoć Tomislav Topić u prepunom širokobriješkom kinu Borak, na otvaranju 24. izdanja Mediteran Film Festivala.  

Topić je, najavljući projekciju igranog filma „Stigme“ rekao kako na ovogodišnjem festivalu iz programa „Domaćih autora“ prikazuju deset filmova, od čega je njih sedam iz Širokog Brijega.

„Film je jako kompleksna umjetnost, koja kombinuje više elemenata u sebi i ovo je istorijski trenutak za naš grad obzirom da ćemo pogledati prvi igrani film snimljen isključivo od domaćih snaga“, rekao je direktor festivala i dodao kako su organizatori ovu godinu složili odličan program od 50 naslova.

Nakon službenog dijela, festival je otvoren projekcijom igranog filma „Stigme“ reditelja Zdenka Jurilja, iz programa „Domaćih autora“.

„Film je napravljen u gerilskim uslovima, zahvaljujući entuzijazmu mojih kolega iz produkcijske kuće Kadar, ali i ekipe koju smo okupili iz susjednih zemalja. To je film atmosfere, čisti je minimalizam. Radnja je švercovanje duhana, a osnovna poruka je smisao osvete”, rekao je Jurilj.

Uz ovaj, festival će u programu „Domaćih autora“prikazati i naslov „Tihi skitnica“, dokumentarno igrani film o velikom umjetniku Virgiliju Nevjestiću, koji je proglašen jednim od najvećih grafičara 20. vijekaa u Francuskoj. U ovom programu bitie prikazane i “Zidine“ reditelja Ive Čolaka i Marka Mikulića, te dokumentarac o umjetniku Stjepanu Skoki, „Kipar iz Graba“, reditelja Tomislava Topića.

U nizu kratkih filmova, iz ovog programa, biće prikazani i dokumentarci “Brzi“ Karmen Obrdalj, „ Putevi kafe“ Mirka Pivčevića, „Noć od srebra i zlata“ Zdravka Terkeša, te „Sutra je novi dan“ reditelja Tvrtka Bubala. Festival će drugoga dana prikazati i dva animirana filma, „Svrha” Tvrtka Karačića i „Nada“ Pere Petrušića.

Na festivalu će, u saradnji s Filmskim centrom Sarajevo, biti prikazana i remek djela bh kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa „U Fokusu“ i filmovi za djecu u programu „MFF Fora“.

Svečana ceremonija dodjele nagrada biće održana u petak 13. oktobra, dok će festival biti zatvoren u subotu 14. oktobra projekcijom dokumentarnog filma o košarkaškom geniju Draženu Petroviću – „Naš Mali“, redateljice Ivane Guberina.

Mediteran Film Festival održava se od 10. do 14. oktobra u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca, koji će se boriti za nagradu MFF „Grand Prix“, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova, koji se takmiče za MFF „Best Short“. Najbolji film biraće i publika, a taj film čeka nagrada MFF „Audience Award“. Novost ove godine je i nagrada „Best Camera“, koju festival dodjeljuje u suradnju s Asosijacijom snimateljica i snimatelja u BiH.

(NovaSloboda.ba)