Američka senatorica: Odgovorni za napad na kosovsku policiju u Banjskoj moraju odgovarati

Američka senatorica Jeanne Shaheen, koja boravi u službenom posjetu Prištini, kazala je kako je jako važno da odgovorni za napad na kosovsku policiju 24. septembrau Banjskoj, kada je poginuo jedan policajac i tri srpska napadača odgovaraju, te istakla kako se nada da će Srbija sarađivati po tom pitanju.

“Ovde smo da podržimo Kosovo, državu koju je SAD s velikim ponosom podržavao godinama, imamo iste vrijednosti i nastavićemo stajati uz vas”, rekla je senatorica Shaheen.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani susrela se u petak, u Prištini s američkom senatoricom Jeanne Shaheen i senatorom Peterom Welchom, a na sastanku je, pored ostalog, bilo riječi i o najnovijim događanjima u toj zemlji s posebnim osvrtom na teroristički napad 24. septembra na sjeveru Kosova.

Osmani je i tom prilikom ponovila da iza oružanog napada na kosovsku policiju stoji Srbija, te je američke senatore upoznala s izvještajima kosovskih bezbjedonosnih institucija i koracima koje su predstavnici vlasti u Prištini preduzeli kako bi rasvijetlili ovaj slučaj.

Osmani drži da Srbija kao satelit Rusije ima namjeru destabilizovati ne samo Kosovo nego i cijelu regiju zapadnog Balkana.  

“Kosovo je pokazalo ozbiljnost akcijama provođenja zakona, dok smo u Srbiji vidjeli suprotno, gdje Vučićev režim ne samo da ne hapsi pripadnike terorističke i paravojne grupe, već im je odlučio pružiti podršku i veličati ih”, kazala je Osmani.

Kosovski premijer Albin Kurti, takođe, je tokom razgovora s američkim senatorima kazao kako je vrijeme da Srbija odgovora za oružani napad na sjeveru Kosova, jer će se, u protivnom, napadi nastaviti.  

“Vrijeme je da Srbija odgovara, inače će se ovakva ponašanja i napadi nastaviti. Takođe sam obavijestio senatore da se dijalog koji vodi Evropska unija ne može nastaviti kao da se ništa nije dogodilo, ne možemo dalje raditi s ovim statusom quo”, kazao je kosovski premijer, prenose Reporteri.net.

Kurti smatra kako se mora preduzeti niz koraka kako bi dijalog imao šanse za uspjeh, te da je izuzetno važno imati uravnotežen pristup, uključujući kažnjavanje svakog kršenja temeljnog sporazuma i aneksa za provođenje Ohridskog sporazuma.

Nakon oružanog napada u Banjskoj, dijalog između Kosova i Srbije pao je u drugi plan dok službeni Beograd negira umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade, istovremeno Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak izaslanika evropskih zemalja koji bi s posebnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom trebali posjetiti Beograd i Prištinu 21. oktobra.

Radio Slobodna Evropa podsjeća da su članovi takozvane “Velike petorke” boravili u Srbiji i na Kosovu krajem januara, povodom sljedeće runde dijaloga Beograda i Prištine. Tada je tema razgovora bio francusko-njemački plan za Kosovo, koji je kasnije dogovoren u februaruu Bruxellesu, a aneks primjene je usuglašen u martu, u Ohridu.

Takođe, i predstavnik njemačke vlade za zapadni Balkan Manuel Sarrazin rekao je da je nakon događaja od 24. septembra situacija na Kosovu i dalje “pomalo opasna”, te je zatražio od Kosova i Srbije da se suzdrže od tenzija.

“Situacija je pomalo opasna. Imamo jasno obećanje Srbije da neće napraviti nikakvu glupost i uključiti srpsku vojsku ili policiju na Kosovu. Stoga se nadamo da će situacija sada biti pod kontrolom, ali moramo preduzeti dalje korake s mjerama deeskalacije kako bismo održali situaciju mirnom i vratili se u produktivnu atmosferu”, rekao je Sarrazin u razgovoru za DW.

(Fena)