Hamas pozvao mještane Gaze da ne napuštaju domove

Mještani Pojasa Gaze pozvani su s džamija da ne napuštaju svoje domove u petak nakon što je izraelska vojska poručila svim civilima, više od milion ljudi, da se presele na jug uoči očekivane kopnene invazije koja riskira velike žrtve.

To bi mogao biti ključni trenutak u borbama između izraelske vojske i palestinske naoružane grupe Hamas, koja je u subotu pokrenula najkrvaviji napad na jevrejsku državu od arapsko-izraelskog rata 1973. godine.

Izrael je već pokrenuo najteže zravazdušne napade na Gazu ikada, a vjeruje se da će ići i dalje u masovnoj invaziji u svom pokušaju da zbriše Hamas s lica zemlje.

Prijetnje su podsjetile na prizore Nakbe, arapske riječi za katastrofu, koja se odnosi na rat tokom stvaranja Izraela iz 1948. godine, koji je doveo do masovnog oduzimanja palestinske imovine.

Analitičar iz Gaze Talal Okal opisao je izraelsku naredbu o preseljenju kao “pokušaj da se palestinski narod Gaze gurne u Nakbu”.

“Kao što su radili 1948. godine, kada su izbacivali ljude iz teritorije istorijske Palestine bacajući im burad eksploziva na glave, danas Izrael to ponavlja pred očima svijeta i kamerama uživo”, kazao je Okal za Reuters.

Dok se čini da je kopnena invazija neizbježna, s izraelskim tenkovima nagomilanim u blizini granice, obe strane se upuštaju u psihološki rat.

“Civili grada Gaze, evakuišite se na jug zbog vlastite bezbjednosti i bezbjednosti vaših porodica i distancirajte se od Hamasovih terorista, koji vas koriste kao živi štit”, poručila je izraelska vojska.

Poznati imam Hamasa u Gazi Wael Al-Zard ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu, saopštio je Hamas. Njegov sin ubijen je prije nekoliko sedmica tokom protesta uz graničnu ogradu.

Eyad Al-Bozom, portparol ministarstva unutrašnjih poslova Hamasa, pozvao je Arape posvuda, a posebno u zemljama koje se graniče s Izraelom da podrže narod Gaze.

“Poručujemo ljudima iz sjeverne Gaze i grada Gaze, ostanite u svojim domovima i mjestima. Provodeći masakre nad civilima, okupator želi da nas još jednom iseli sa naše zemlje”, kazao je on.

“Raseljavanje iz 1948. godine neće se ponoviti. Nećemo otići i ginućemo”, rekao je Bozom na konferenciji za novinare održanoj u bolnici Shifa u gradu Gaza.

Napuštanje teritorije bilo bi teško u uskoj, gusto naseljenoj Gazi. Izraelska vojska je već uništila puteve, zbog čega je skoro nemoguće pobjeći od nemilosrdnih vazdušnih napada.

(Fena)