Počeo Kongres SDA, bira se novo rukovodstvo stranke

Osmi Kongres Stranke demokratske akcije, na kome će biti birani predsjednik i podpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora, počeo je u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Kandidat za stranačkog predsjednika je Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom periodu bio na čelu SDA.

Izborna komisija SDA je na sjednici krajem septembra utvrdila kandidata za predsjednika i listu kandidata za podpredsjednike SDA. Konstatovala je da je jedini kandidat za predsjednika Stranke koji ispunjava statutarne uslove Bakir Izetbegović.

Kako je tada saopšteno, kandidata za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića predložilo je 95 opštinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko distrikta BiH.

Takođe je navedeno da je Šemsudin Mehmedović imao osam kandidatura opštinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom na to da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 opštinskih/gradskih organizacija.

Na Kongresu će biti birano i devet podpredsjednika SDA.

Izborna komisija je sačinila listu kandidata za podpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za podpredsjednike utvrđuje novoizabrani predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasanjem birati devet podpredsjednika.

Kandidati za podpredsjednike stranke su: Hamdija Abdić, Jasmina Biščević Tokić, Senad Bratić, Eldar Čomor, Šemsudin Dedić, Sejad Delić, Mahir Dević, Šefik Džaferović, Faruk Kapidžić, Refik Lendo, Melika Mahmutbegović, Mersad Mujić, Fadil Novalić, Aida Obuća, Adil Osmanović, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Asim Sarajlić, Fahrudin Skopljak, Safet Softić, Šerif Špago, Jasmin Spahić, Haris Zahiragić, Mirsad Zaimović i Muamer Zukić.

Prije izbora organa i funkcionera Stranke, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović bi trebao podnijeti Izvještaj o radu SDA između 7. i 8. Kongresa.

Izetbegović je na početku Kongresa kazao da mu prisustvuje više od 1.200 delegata, te brojni gosti, među kojima su predstavnici diplomatskog kora, političkih partija, udruženja itd.

Kao gosti Kongresu, između ostalog, prisustvuju ambasadori Republike Turske, Republike Bugarske, Republike Azerbejdžan, NR Kine, Mađarske i Palestine, a prisutni su i predstavnici ambasade Islamske Republike Pakistan, Islamske Republike Iran, Kraljevine Švedske.

Među ostalim gostima, prisutni su i predstavnici političkih partija: NES, Demokratska fronta, Stranka za BiH, HDZ1990, SDA Sandžaka, SDA Hrvatske, SDA Kosova, Bošnjačka stranka Crne Gore, a prisutna je delegacija AK Partije i brojni drugi gosti.

Na samom početku Kongresa, izabrana su radna tijela i usvojen Poslovnik o radu 8. Kongersa.

(Fena)