Još ništa od otvaranja graničnog prelaza Rafah za evakuaciju civila iz Gaze i pomoć UN-a

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u nedjelju naveče rekao je da je Bliski istok na “ivici ponora”, te je pozvao Hamas da odmah oslobodi taoce i Izrael da omogući hitan humanitarni pristup pojasu Gaze, prenosi AP. 

“Svaki od ova dva cilja je bitan sam po sebi”, rekao je Guterres u izjavi. “Oni ne bi trebali postati sredstvo za pregovaranje i moraju se ostvariti, jer je to nešto što je ispravno učiniti”.

“Gaza ostaje bez vode, struje i drugih bitnih zaliha”, rekao je Guterres.

Podvukao je da UN ima zalihe hrane, vode, neprehrambenih artikala, medicinskih potrepština i goriva u Egiptu, Jordanu, Izraelu i Zapadnoj obali, koje bi mogle biti poslate u Gazu “u roku od nekoliko sati” ako ih se može dostaviti sigurno i bez prepreka. 

Nakon Hamasovog velikog napada, Izrael je pružanje osnovnih usluga civilnom stanovništvu u pojasu Gaze vezao uz oslobađanje izraelskih talaca koje drži ta organizacija.

Pozivi Izraela stanovnicima Gaze da napuste to područje široko su kritikovani, uključujući i UN, koji je upozorio na opasnost od “humanitarne katastrofe”.

U Gazi je u toku “humanitarna katastrofa bez presedana, navela je UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

“Ni kapi vode, ni zrno pšenice, ni litar goriva nije dopušteno unijeti u Gazu u posljednjih osam dana “, rekao je Philippe Lazzarini, direktor UNRWA.

Humanitarna koordinatorica UN-a za okupirano palestinsko područje Lynn Hastings izrazila je “žaljenje što Izrael povezuje humanitarnu pomoć Gazi s oslobađanjem talaca”.

“Oni su rekli da žele uništiti Hamas, ali ono što oni rade će uništiti Gazu”, rekla je ona.

Jedini tračak nade je da se voda vratila u pojedine objekte na jugu palestinske teritorije gdje su se sklonili desetine hiljada ljudi. 

Izraelska vojska izvela je desetine napada na kvartove Tal al-Hawa i Sheikh Radwan, kao i vazdušne napade na zgrade u Khan Younesu, Rafahu i kampu Nuseirat, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze.

Na granični prelaz Rafah, između Egipta i Gaze, humanitarna pomoć pristiže iz nekoliko država, ali još uvijek nije prešla u Gazu.

(Fena)