U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Sokolac 2, Ivan Sedlo 3, Bugojno, Drvar 4; Gradačac 5, Banja Luka, Bijeljina, Livno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla, Zenica 6, Bihać, Doboj 7, Trebinje 10, Široki Brijeg 11, Mostar 12, Stolac 13, Neum 14 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz postepeno naoblačenje u drugom dijelu dana.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 10 do 16, na jugu do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Ugodnije u odnosu na drugi dan vikenda.

Djelimično stabilnije vrijeme povoljno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se umanjiti.

Obzirom da će biti osjetno hladnije, naročito u jutarnjim satima, neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

Sa noćnim satima, usljed blizine promjene, moguće su reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, nervoze, nesanice.

—–

BIHAMK

Vozi se po vlažnom kolovozu

Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros se vozi po vlažnom kolovozu, ali bez vanrednih ograničenja. Dolinom rijeka Save i Drine, kao i na putevima u sjeveroistočnoj Bosni magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Takođe, upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona kamenja na kolovoz. U jugozapadnoj Bosni poteškoće vozačima pričinjavaju i povremeno jači udari vjetra. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Držite odstojanje između vozila i obavezno koristite sigurnosni pojas.

Do 20.10. zbog deminiranja terena, svakim radnim danom od 09 do 15 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja na magistralnom putu Sarajevo-Trnovo (naselje Krupac-Kupalište).

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim dionicama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)