Oblačno s kišom u Hercegovini

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U Hercegovini lokalno pada slaba kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 0 stepeni, Bijeljina, Bjelašnica i Ivan Sedlo 2, Bugojno, Livno, Prijedor i Tuzla 3, Banja Luka, Gradačac, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 4, Bihać, Doboj, Drvar i Zvornik 5, Široki Brijeg 8;,Stolac 10, Trebinje 11, Mostar 12, Neum 14 stepeni.

Danas oblačno prije podne. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Lokalno slaba kiša će padati u Hercegovini.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popraviti.

Nakon prohladnog i oblačnog jutra, kada je poželjno posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od nižih temperatura, naročito u unutrašnjosti zemlje, u nastavku dana toplije, uz razvedravanje i sunčane intervale.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

—–

BIHAMK

Kolovoz je mjestimično vlažan, oprez zbog magle i odrona

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla jutros smanjuje vidljivost. Kolovoz je mjestimično vlažan, a učestali su i odroni. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Do 20.10. zbog deminiranja terena, svakog radnog dana, od 09 do 15 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustavljanja saobraćaja na magistralnom putu Sarajevo-Trnovo (naselje Krupac-Kupalište).

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu Konjic-Jablanica (u mjestu Paprasko), zbog čega se svakog dana, od 07,30 do 16 sati, saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljene semafore.

Počeli su sanacioni radovi i na magistralnom putu Tuzla-Kalesija, u mjestu Miljanovci. Svakog dana (osim nedjelje) od 08 do 17 sati saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim lokacijama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima: Jablanica-Blidinje, Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)