Gnjev i osuda širom svijeta nakon smrtonosnog udara na bolnicu u Gazi

Udar na bolnički kompleks u Gazi, u kome su, kako kažu  zdravstveni zvaničnici, ubijene stotine ljudi, izazvao je bijes i osudu iz cijelog svijeta, prenose agencije.

Šef Afričke unije Moussa Faki Mahamat optužio je Izrael za “ratni zločin” nakon smrtonosnog udara.

“Nema riječi da u potpunosti izrazimo našu osudu izraelskog bombardovanja bolnice u Gazi danas, ubivši stotine ljudi”, napisao je Faki na X-u, nekadašnjem Twitteru, pozivajući međunarodnu zajednicu da djeluje.

Šef EU Charles Michel rekao je da se ciljanjem na civilnu infrastrukturu u Gazi krši međunarodno pravo.

“Napad na civilnu infrastrukturu nije u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Michel nakon videokonferencije čelnika EU.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell kasnije je napisao na društvenim mrežama da “vijesti koje dolaze iz baptističke bolnice Al-Ahli Arabi u Gazi dodaju užas tragediji, koja se od nekoliko dana odvija pred našim očima”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da “ništa ne može opravdati gađanje civila” nakon smrtonosnog napada na bolnicu u Gazi i pozvao na humanitarni pristup obalnom pojasu “bez odlaganja”.

“Ništa ne može opravdati napad na bolnicu. Ništa ne može opravdati gađanje civila. Francuska osuđuje napad na bolnicu Al-Ahli Arabi u Gazi koji je izazvao toliko palestinskih žrtava. Mislimo na njih”, napisao je na X-u, nekadašnjem Twitteru.

“Humanitarni pristup Pojasu Gaze mora se otvoriti bez odlaganja”,dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je incident kao “najnoviji primjer izraelskih napada lišenih najosnovnijih ljudskih vrijednosti”, u poruci na društvenim mrežama.

“Pozivam cijelo čovječanstvo da preduzme akciju kako bi zaustavilo ovu brutalnost bez presedana u Gazi”, naveo je Erdogan na društvenoj medijskoj platformi X, nekadašnjem Twitteru.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk nazvao je napad na bolnic potpuno neprihvatljivim, insistirajući na tome da počinioci moraju biti pozvani na odgovornost.

“Nemam riječi. Večeras su stotine ljudi ubijene – užasno – u masovnom napadu na bolnicu Al Ahli Arab u gradu Gazi, uključujući pacijente, zdravstvene radnike i porodice koje su tražile utočište u i oko bolnice”, rekao je.

“Još jednom najranjiviji. Ovo je potpuno neprihvatljivo”, dodao je Turk.

Svjetska zdravstvena organizacija osudila je smrtonosni napad i zatražila hitnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu u pojasu.

“WHO oštro osuđuje napad na bolnicu Al Ahli Arab”, navodi se u saopštenju zdravstvene agencije UN-a.

“Bolnica je bila operativna, u njoj su bili smješteni pacijenti, zdravstveni radnici i njegovatelji i interno raseljena lica. Prvi izvještaji ukazuju na stotine smrtnih slučajeva i povrijeđenih”, dodaje se u saopštenju.

(Fena)