U akciji „King“ slobode lišeno pet lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Banja Luke realizovali akciju „King“, u okviru koje su izvršeni  pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na šest lokacija, saopšteno je iz SIPA-e.

Akcija „King“ realizovana je zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela nedopušten promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedozvoljena trgovina u vezi sa krivičnim djelom organizovani kriminal, koja su propisana Krivičnim zakonom  Bosne i Hercegovine.

Slobode je lišeno pet lica, koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa, otkriveno je i privremeno oduzeto 83.566 kutija cigareta tržišne vrijednosti oko 417.830 KM, 331 kilogram rezanog duhana tržišne vrijednosti oko 6.634 KM i 1.823 kutije ručno motanih cigarete, čija je tržišna vrijednost oko 2.734 KM, a koje nisu obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, mašina za pravljenje ručno motanih cigareta, dokumentacija, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela.

Akcija je realizovana po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

M. N.

(NovaSloboda.ba)