BiH bilježi najsnažniji realni rast zarada u regionu

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata za avgust 2023. u Bosni i Hercegovini u odnosu na avgust prethodne godine nominalno je viša za 11,8 posto. Za isti period, realni indeks je veći za 6,8 posto. BiH prema tome bilježi najsnažniji realni rast zarada u regionu, zahvaljujući bržem usporavanju inflacije koju vidimo u posljednjim mjesecima, kažu u analitičkom timu Bloomberg Adrije.

Prosječna mjesečna neto plata po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za avgust 2023. iznosila je 1.280 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,4 posto, i realno je veća za 0,4 posto, u odnosu na juli 2023. godine.

Marina Petrov Savić, viša analitičarka u analitičkom timu Bloomberg Adrije, kaže da je rast nominalnih zarada od 11,8 posto, koji je brži od same inflacije, značajno doprinio da se poboljša kupovna moć.

“Realne zarade, koje su i inače u pozitivnom od početka godine, porasle su za 6,8 posto u avgustu 2023. godine. Vidimo da postoji dodatni prostor za poboljšanje na tržištu rada. Najprije, i dalje postoji veliki kontingent nezaposlenih koji će se angažovati s daljim rastom ekonomije koji očekujemo u narednim godinama”, ističe Petrov Savić.

Analitičari u BiH vide i nešto brži rast produktivnosti rada od 2019., u odnosu na sam rast zarada, što ostavlja prostor za dalje povećanje zarada.

“Sama raspodjela zarada je nepovoljna, gledano socioekonomski, budući da oko 50 posto zaposlenih prima zaradu do 80 posto prosječne. Najavljena poboljšanja u tom segmentu u FBiH ići će u smjeru bolje raspodjele, jer će minimalne plate biti podignute, a poslodavci na neki način kompenzovani rasterećenjem dijela doprinosa”, kaže Petrov Savić.

(Fena)