Rat Izraela i Hamasa može da utiče na zalihe nafte, ali ne treba očekivati nestašice

Trenutna kriza na Bliskom Istoku može da poremeti globalno naftne zalihe, ali ne treba očekivati drastičan rast cijena i duge redove na benzinskim pumpama, istakli su stručnjaci.

Rat Izraela i Hamasa “definitivno nije dobra vijest” za tržišta nafte koja su već pogođena smanjenjem proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije i očekivane veće potražnje Kine, rekao je šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Tržišta će ostati nestabilna, a sukob bi mogao da poveća cijene nafte “što je definitivno loša vijest za inflaciju”, rekao je Birol i dodao da će povećanjem cijena biti najpogođenije zemlje u razvoju.

Referentna vrijednost nafte Brent na tržištu je danas bila 93 dolara u odnosu na 85 dolara 6. oktobra, dan prije nego što je Hamas napao Izrael.

Cijena nafte zavisi od toga koliko se koristi i koliko je dostupno. Dostupnost je pod prijetnjom zbog rata, iako Gaza nije veliki proizvođač.

Još jedna briga je da bi sukob mogao dovesti do komplikacija sa Iranom, koji ima jednu od najvećih svjetskih rezervi nafte.

“Da bi došlo do značajne promjene u cijenama, stvarno bismo morali da vidimo poremećaj ponude”, rekao je Endru Lipov iz konsultantske firme Lipov naftni saradnici.

Samo direktan sukob i oštećenje iranske naftne infrastrukture mogao bi drastično da poveća cijene globalno.

Dok se nešto tako ne dogodi, “naftno tržište će biti poput svih ostalih, pratiti događaje na Bliskom Istoku”, rekao je Lipov.

(Beta)