Kurti: EU i SAD trebaju formirati poseban sud za “novosadski klan”

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je kako bi Evropska unija i SAD trebale formirati poseban sud za “novosadski klan” na čijem je čelu, prema njegovim riječima, srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević, jer su članovi tog klana organizovali teroristički napad u Banjskoj na sjeveru Kosova. 

„Zar ne bi EU i SAD trebali formirati posebni sud za novosadski klan? Balkanska mafija bi doživjela smrtonosni udarac, dok bi balkanska regija bila potpuno otvorena za evropsku demokraciju, pravdu, stabilan mir i ubrzani razvoj”, napisao je Kurti na Facebooku .

Kosovo je optužilo Srbiju za pokušaj “aneksije cijelog sjevera Kosova”, što je Srbija negirala, iako je odgovornost za napad preuzeo Millan Radoičić, tadašnji podpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Posebni izaslanik Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u subotu je boravio u posjeti regiji s posebnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom te s predstavnicima Francuske, Njemačke i Italije. Nakon razgovora s kosovskim premijerom Kurtijem, u Beogradu se stao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, te je pozvao obje strane da ponovno uspostave dijalog o normalizaciji odnosa, kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlomjesečnog nasilja na sjeveru Kosova.

Napetosti između Beograda i Prištine porasle su 24. septembra, kada je oko 30 naoružanih Srba upalo u selo Banjska, opštćina Zvečanin na sjeveru Kosova i gdje je većinsko srpsko stanovništvo i zabarikadiralo se u pravoslavni samostan. U pucnjavi su ubijena trojica napadača i jedan kosovski policajac.

“Napadi u Banjskoj promijenili su mnoge stvari i treba ih pravilno istražiti…Istovremeno se mora nastaviti dijalog”, rekao je Lajčak nakon sastanka s Kurtijem i dodao kako bi u slučaju da ne bude dijaloga, moglo bi doći do ponovne eskalacije.

Mediji u regiji pišu kako bi se Kurti i Vučić trebali sastati u četvrtak u Bruxellesu, te kako bi ova sedmica trebala biti ključna u nastojanjima da se izađe iz slijepe ulice u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Radio Slobodna Europa javlja, pozivajući se na diplomatske izvore kako su u ovom tjednu očekuje da se Priština i Beograd izjasne o zahtjevima koje su iznijeli članovi visoke delegacije tokom posjete u subotu.

Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula, koji je sastavio tekst nedavno usvojene Rezolucije o oružanom sukobu u Banjskoj, tvrdi kako  je potrebno provesti dubinsku istragu kako bi se utvrdilo je li Srbija odgovorna za taj napad.

“Ako Milan Radoičić ne bude izručen Prištini, to će zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova, a potencijalne reakcije međunarodne zajednice mogu rezultirati još strožim političkim i diplomatskim djelovanjem prema Srbiji”, kazao je Picula u intervjuu za “Novu”.

Evropski parlament u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se oštro osuđuje teroristički napad u selu Banjska i traži da se počinioci napada bez odlaganja privedu pravdi.

Nakon sastanka u Bruxellesu, 27. februara ove godine, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost politiku Josep Borrell objavio je da su dvije strane dogovorile sporazum o putu prema normalizaciji odnosa, a 18. maarta u Ohridu postignuta je saglasnost oko teksta aneksa koji se odnosi na provođenje toga sporazuma.

Međutim, nijedan od ta dva dokumenta nije potpisan, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da neke dijelove tih sporazuma ne namjerava provesti, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovski premijer Albin Kurti oklijeva s uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, što je obaveza koju je kosovska strana preuzela još 2013. godin,e jer smatra kao bi ta tvorevina bila slična Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. 

(Fena)