Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u većem dijelu naše zemlje sunčano uz malu do umejerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha  u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Ivan Sedlo, Livno 8, Bugojno 9, Sarajevo 10, Drvar, Široki Brijeg, Tuzla 11, Sanski Most, Zenica 12, Bihać, Stolac 13, Gradačac, Mostar 15, Neum 17 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačnost. Dio prijepodneva po kotlina Bosne i uz riječne tokove magla. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na jugu Hercegovine, centralnim i jugozapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab, uglavnom, južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 18 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljnu biometeorološku prognozu većina populacije biće boljeg raspoloženja tokom dana, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata dodatno će se umanjiti.

Mada će još uvijek biti neuobičajeno toplo, slabljenje južine i prestanak padavina, pozitivno će djelovati na opštu sliku.

Preporučljivo je prikladno se obući i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Sa noćnim satima, kod osjetljivijih osoba moguće su blage poteškoće usljed nadolazeće promjene.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar, ovoga jutra saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone.

Slabija magla mjestimično smanjuje vidljivost. Apelujemo na vozače da brzinu vozila prilagode datim uslovima na putu uz obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.

Radovi na redovnom održavanju izvode se na magistralnom putu M-17 kod Žepča, tako da se na mjestu radova saobraća naizmjenično i često se formiraju duže kolone vozila.

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu Konjic-Jablanica (u mjestu Paprasko), zbog čega je svakim danom, od 07,30 do 16 sati, saobraćaj regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Sanacioni radovi izvode se i na magistralnom putu Tuzla-Kalesija, u mjestu Miljanovci. Svakim danom (osim nedjelje) od 08 do 17 sati saobraća se usporeno-jednom trakom.

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim dionicama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima: Jablanica-Blidinje Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)