Katar pozvao međunarodnu zajednicu da ne daje “neograničeno ovlaštenje” Izraelu da ubija Palestince

Katarski vladajući emir pozvao je u utorak međunarodnu zajednicu da Izraelu ne daje “neograničeno ovlaštenje da ubija” Palestince u njegovoj borbi protiv Hamasa, u, kako je rekao, opasnoj eskalaciji koja prijeti globalnoj sigurnosti.

“Izraelu ne bi trebalo dati bezuslovno zeleno svjetlo i neograničeno ovlaštenje za ubijanje”, kazao je šejh Tamim bin Hamad Al-Thani u godišnjem govoru na otvaranju savjetodavnog vijeća zalivske arapske države, šure, u njegovom prvom javnom komentaru nakon što je Katar započeo najnovije napore da posreduje između Izraela i Hamasa.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je broj ubijenih u Gazi premašio 5.000 u dvije sedmice izraelskih vazdušnih napada kao odgovor na iznenadni napad Hamasa 7. oktobra na južni Izrael, u kome je ubijeno više od 1.400 ljudi i zarobljeno više od 200 talaca.

Od tada, bogati proizvođač gasa Katar vodi otvoreni dijalog i s Izraelom i s Hamasom, što je dovelo do oslobađanja četiri taoca koje je Hamas držao, među kojima dvije Izraelke, u ponedeljak.

“Pozivamo na ozbiljan regionalni i međunarodni stav protiv ove opasne eskalacije kojoj svjedočimo, koja ugrožava bezbjednost regije i svijeta”, kazao je šejh Tamim.

“Ne prihvatamo dvostruke standarde i ponašanja kao da se životi palestinske djece ne uzimaju u obzir, kao da nemaju lica ili imena”, izjavio je katarski čelnik, prenosi Reuters.

(Fena)