Umjereno do pretežno oblačno, u večernjim satima kiša

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 4 stepena, Bugojno 7, Bjelašnica i Livno 8, Drvar, Široki Brijeg, Srebrenica i Zenica 9, Ivan Sedlo, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 10, Tuzla 11, Banja Luka i Stolac 12, Doboj, Mostar i Zvornik 13, Bijeljina 14, Bihać, Gradačac i Neum 17 stepeni..

Danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima jače naoblačenje sa jugozapada će usloviti kišu, pljuskove i slabu grmljavinu. Jači pljuskovi se očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Tokom noći na srijedu povremeno su mogući jaki udari juga.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Prije podne ugodnije, u drugom dijelu dana uz lošiju opštu sliku, usljed nadolazeće promjene vremena i pogoršanja koje će kulminirati tokom noći.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

Uz još uvijek izraženo južno strujanje i natprosječne temperature vazduha, poželjno je prikladno se obući i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno suhom kolovozu, a promet vozila već je pojačan na gradskim saobraćajnicama i prilazima gradovima. Zbog magle izdvajamo šire područje Visokog, kao i magistralni put Konjic-Jablanica. I dalje skrećemo pažnju na učestale odrone. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog sanacionih radova na magistralnim putevima Konjic-Jablanica (u mjestu Lendava) i Tuzla-Kalesija (u mjestu Miljanovci) saobraća se usporeno, jednom trakom.

Radovi na redovnom održavanju izvode se na magistralnom putu M-17 kod Žepča, tako da se na mjestu radova saobraća naizmjenično i često se formiraju duže kolone vozila.

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim lokacijama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)