Vlada HNK-a osigurala 26,5 miliona maraka za novu pedijatriju

Nakon završene administrativne procedure, a na osnovu ranije usvojene odluke na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, premijer dr. sc. Nevenko Herceg i ministar finansija Adnan Faladžić danas su, sa predsjednicom Uprave Razvojne banke FBiH dr. sc. Mersihom Slipičević, potpisali Aneks ugovora o kreditnom zaduženju kojim je osigurano dodatnih 13 miliona KM za dovršetak radova na izgradnji, obnovi i opremanju tri bolnice u HNK-a – Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” i Opšte bolnice Konjic. Riječ je o dodatnom zaduženju, uz prethodni kredit za izgradnju, dogradnju i obnovu nabrojanih objekata vrijedan 32 miliona KM, čime je ukupna investicija Vlade HNK-a u ove tri bolnice dostigla 45 miliona KM.

Sedam od ukupno 13 miliona KM iz danas potpisanog Aneksa izdvojeno je za dovršenje i opremanje nove zgrade Klinike za dječije bolesti (Pedijatrije) SKB-a Mostar, dok će za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” ići 4,5, a za dogradnju i opremanje novih odjela u Opštoj bolnici Konjic 1,5 miliona KM. Otplatni period je 12 godina.

Na novoj, savremenoj zgradi mostarske pedijatrije, za koju direktor SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić ističe kako joj neće biti ravne u Evropi, u toku su završni radovi, koje finansira Vlada HNK-a koja je, prvobitno, preuzela sve obaveze iz kredita Saudijskoga fonda za razvoj, a sada osigurala dodatna sredstva koja su postala neophodna nakon jakih tržišnih poremećaja do kojih je u međuvremenu došlo.

“Od ukupno 45 miliona, za novu zgradu Pedijatrije izdvojili smo 26,5 miliona KM. Jaki poremećaji na tržištu, oposebno u građevinskom sektoru, i drastični porasti cijena uopšte doveli su do toga da je sa ranije osiguranim sredstvima doveden u pitanje završetak započetih projekata. Kako su izgradnja i opremanje Klinike za dječije bolesti, te ulaganja u izgradnju i opremanje i druge dvije bolnice u Kantonu projekti od izuzetnog značaja za sve naše građane, ali i za pacijente susjednih kantona koji u zdravstvenoj zaštiti gravitiraju Mostaru, nakon razgovora sa menadžmentima ovih zdravstvenih ustanova donijeli smo odluku i preduzeli sve potrebne aktivnosti te, evo, današnjim potpisom osigurali dodatnih 13 miliona KM, čime smo stvorili pretpostavke za dovršenje započetih, rekao bih strateških, projekata u cijelosti”, rekao je premijer Herceg.

Prilikom nedavnog obilaska gradilišta Klinike, dr. Kvesić rekao kako će HNK svojim najmlađim sugrađanima ponuditi zdravstvenu zaštitu koja je na nivou najrazvijenijih zemalja Evrope. Zahvalivši kantonalnoj vladi na punoj podršci i razumijevanju za ovaj i za niz drugih projekata koji su provedeni ili su u toku provođenja u kantonalnim bolnicama, prvi čovjek SKB-a Mostar poručio je kako je samo zahvaljujući takvom stavu Vlade ovaj vitalni projekat doveden do kraja, prkos svim obavezama i odgovornostima koje Vlada ima, kao i izazovima koje su donijele nove globalne okolnosti.

“Stara zgrada Pedijatrije izgrađena je 1964. godine i praktično je najneslovniji objekat u okviru kompleksa SKB-a Mostar. Za razliku od tamošnjih manje od 2000, nova zgrada se prostire na oko 10.000 kvadratnih metara površine. Maleni će pacijenti ovde imati najviši mogući standard, a kao čovjeku koji je vidio nebrojeno dječijih bolnica širom svijeta, vjerujte mi kako ovakvih ima jako malo”, izjavio je dr. Kvesić.

(NovaSloboda.ba)