Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje na jugoistoku Bosne i sjeveru Hercegovine je zabilježena kiša ili lokalni pljusak.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Livno 10, Bugojno 11, Ivan Sedlo, Zenica 12, Drvar, Sarajevo, Tuzla 14, Gradačac, Široki Brijeg 16, Bihać, Mostar 18, Sanski Most, Stolac 19, Neum 20 stepeni,


Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. Povremeni lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab, uglavnom, južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 18 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika djelimično će se pogoršati, izraženije u dijelu Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Lošije vrijeme, uz kišu i južno strujanje, kod većine populacije uzrokovaće promjenu raspoloženja, a tegobe kod meteoropata i hroničnih bolesnika povremeno će se pojačavati.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

Moguće su reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije, nesanice.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, oprez zbog odrona

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog sanacionih radova na magistralnim putevima: Konjic-Jablanica (u mjestu Lendava), Tuzla-Kalesija (u mjestu Miljanovci) i Lukavac-Gračanica (u mjestu Sižje) saobraća se usporeno, jednom trakom.

Radovi na redovnom održavanju izvode se na magistralnom putu M-17 kod Žepča, tako da se na mjestu radova saobraća naizmjenično i često se formiraju duže kolone vozila.

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim lokacijama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)