Centar za kulturu Mostar: U četvrtak otvaranje izložbe Olivere Eraković, slikarke iz Nikšića

Samostalna izložba Olivere Eraković, akademske slikarke iz Nikšića, biće otvorena u mostarskom Centru za kulturu u četvrtak. 2. novembras početkom u 19 sati.

Kad je riječ o njenom stvaralaštvu, umjetnica ističe da su to slike jasnog kompozicijskog određenja i ekspresivne boje, a ujedno boja je polje njenog djelovanja zajedno sa crtežom.

„Inspiraciju nemam, jednostavno slikam, igram se bojom i tako svoje ideje kroz dug put realizujem“, kaže slikarica.

Za pojedine radove ipak je njena inspiracija bio njen sin Mihailo, koji joj je donosio svoje crteže, slikao svojom malenom rukicom i time podstakao slikaricu da na tom tragu ide dalje; ispituje, analizira, eksperimentiše. Tako je nastala jedna posebna simbioza pogleda na svijet. Kroz  crteže djeteta, umjetnica je stvarala jednu novu sliku, posebnu simbiozu dva različita pogleda na svijet.

“U antropocentričnom slikarstvu ove umjetnice ljudska figura je predstavljena frontalno, sa dva lica, poput maski nastalih kombinacijom čovjeka i mašinske kreature. To su otuđena i obezličena lica, totemi modernog doba, koje predstavlja kao portrete – nosioce različitih egzistencijalnih kategorija i kao dio narativne figuracije“.

Olivera Eraković je rođena u Nikšiću. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju – Odsjek slikarstvo, u klasi profesora Marka Musovića. Magistrirala je na Akademiji za gledališče, radio, film in televisijo u Ljubljani – smjer Kostimografija u klasi profesora Janje Korun.

Do sada je imala nekoliko samostalnih izložbi  u regionu.

(NovaSloboda.ba)