Najpoznatiji svjetski travel magazin svrstao Mostar u top 10 turističkih destinacija

Lonely Planet magazin je otkrio svojih 50 najboljih turističkih destinacija za 2024. a jedno od tih mjesta je i Grad Mostar, u sklopu regionalne Trans Dinarica biciklističke staze, prenosi CNN.

Najpoznatiji svjetski “travel” magazin puni 50 godina rada ove godine, a njegova glavna lista Best in Travel 2024 proširena je na pet kategorija: najbolje zemlje, regije, gradovi, održive destinacije za putovanja i lokacije s najboljom vrijednošću.

Zemlja broj 1 za posjetiti je Mongolija, koju je izabrao Lonely Planet zbog svojih “široko otvorenih prostranstava, avanturističkih aktivnosti i prepoznatljive kulinarske i muzičke kulture”.

Ostale zemlje koje su među 10 najboljih su popularni favoriti, poput Meksika, Hrvatske i Sveta Lucija, kao i manje posjećena mjesta, kao što su Benin i Uzbekistan.

Glavna “održiva” turistička destinacija za 2024. je Španija, zbog napora zemlje da proširi obnovljive izvore energije, da podstakne putovanja van sezone i da dovede turizam u nove destinacije, kao što je lučki grad Valencija, čime se smanjuje pritisak na destinacije poput Barcelone.

Kada su u pitanju regionalne destinacije, biciklistička ruta Trans Dinarica na Zapadnom Balkanu, kojoj popularnost tek nadolazi, je vrhunski izbor Lonely Planeta. Staza se otvara tek sljedeće godine i duga je 3.364 kilometra. Prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Srbiju, usput zahvatajući planinske lance i Jadransko more.

Najbolji gradovi za posjetiti u 2024. godini su: Nairobi, Kenija; Pariz, Francuska; Montreal, Kanada; Mostar, Bosna i Hercegovina; Philadelphia, Pennsylvania; Manaus, Brazil; Jakarta, Indonezija; Prag, Češka Republika; Izmir, Turska; Kansas City, Missouri.

(NovaSloboda.ba)