Vlada HNK-a imenovala Pregovarački tim za pregovore sa sindikatima za djelatnost zdravstva

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na hitnoj sjednici imenovala je Pregovarački tim Vlade HNK-a za pregovore s reprezentativnim sindikatima za djelatnost zdravstva.

Imenovani tim sastavljen je od predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, Ministarstva finansija HNK-a, Ureda predsjednika Vlade HNK-a, Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNK-a, SKB-a Mostar, KB-a “Dr. Safet Mujić”, Opšte bolnice Konjic, Grada Mostara, Grada Konjica, Grada Čapljine, Doma zdravlja Stolac, Doma zdravlja Jablanica, Vlade Zapadnohercegovačkog kantona i Ministarstva zdravstva FBiH, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

„Već smo u više navrata komunicirali kako Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao jedan od više faktora u zdravstvenom sistemu ovog kantona, razumije sindikalna traženja zdravstvenih radnika i, spremna je kroz izmjene i dopune budžeta za 2023. godine, te kroz prijedlog budžeta za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obaveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera“, navodi se u saopštenju.

Dalje stoji da je to jasno kazano i na ranijemu sastanku čelnih ljudi Vlade i Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Podsjetili su da je Vlada preuzimanjem dužnosti 2015. godine zatekla „krajnje nezahvalno“ stanje u finansijama (ilustracije radi, naslijeđeno je 60 miliona KM izvršnih sudskih presuda).

„U međuvremenu, Vlada je riješila sve dubioze, konsolidovala javne finansije, odgovorila svim traženjima koja su pristizala, uspjela i otvoriti razvojnu dimenziju budžeta, stvorila je kvalitetne preduslove kako bi danas mogla planirati i ispratiti svoj dio obaveza i prema zahtjevima zdravstvenih djelatnika“, istaknuto je.

Dalje se navodi kako o izuzetno korektnom i odgovornom ponašanju Vlade HNK-a prema socijalnim partnerima, sindikatima budžetskih korisnika kojima je jedinim poslodavcem, neupitno posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora.

Nivo odnosa i međusobnoga poštovanja Vlade i socijalnih partnera potvrđena je, kažu iz Vlade, i na posljednjem sastanku predsjednika Vlade i resornih ministara sa čelnicima svih šest sindikata korisnika kantonalnog budžeta.

„Međutim, da bismo mogli odgovoriti zahtjevima zdravstvenih radnika, koji u početnom traženju iziskuju više od 50 miliona KM dodatnih budžetskih sredstava, nužno je da i drugi faktori u zdravstvenom sistemu HNK-a, koji su jasno pobrojani u službenom obavještenju NSZ-a SKBM-a o održavanju štrajka, preuzmu svoj dio odgovornosti, onako kako je to zakonom i regulisano. Samo je tako moguće, što hitnije i sa što manje problema, izići iz ove situacije i izbjeći sve ono negativno što sindikalni protesti sobom nose, a prije svega trpljenja koja će najviše osjetiti pacijenti“, poručili su iz Vlade HNK-a.

Na kraju su pozvali sve učesnike zdravstvenog sistema kantona (poslodavce u zdravstvenom sistemu HNK-a) na preuzimanje svog dijela odgovornosti kako bi se izbjegao bilo koji neželjeni scenarij.

(Fena)