Escobar: Vulin je bio destabilizujuća figura u regiji već duže vrijeme

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar ocijenio je kako “SAD ne odlučuje o personalnim rešenjima u ime srbijanske vlade”.

”Ali, naša pozicija o Vulinu je veoma jasna, on je bio destabilizirajuća figura u regiji već duže vrijeme i znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome”, rekao je Escobar u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike.

Sličan odgovor stigao je ranije iz ambasade SAD-a u Beogradu.

”Naš stav o Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu”, navodi se u pisanom odgovoru glasnogovornika ambasade SAD-a u Beogradu.

Sjedinjene Američke Države su u julu uvele sankcije Aleksandru Vulinu zbog navodne umiješanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi a narkoticima, korupcije i širenja ruskog uticaja na Balkanu, prenosi Nova.rs.

Naime, Aleksandar Vulin podnio je u petak ostavku na mjesto direktora Bezbjednosno informativne agencije.

Vulin je u saopštenju medijima naveo da SAD i EU “traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji”.

“Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i srpski svijet, ali neću dozvolit da budem povod za ucjene i pritiske na Srbiju. Zato podnosim neopozivu ostavku na mjesto direktora Bezbjednosno informativne agencije”, naveo je Vulin u priopćenju.

Prema Zakonu o bezbjednosno–informativnoj agenciji, direktora te agencije postavlja i razrješava Vlada Srbije. S obzirom na to da su u Srbiji 1. novembra raspisani vanredni parlamentarni izbori i vlada je u tehničkom mandatu, pitanje je hoće li Vulinova ostavka biti usvojena. Izvjesno je da tehnička vlada ne može postaviti novog direktora.

(Fena)