Tahirović: Na najbolji način, sa najboljim rosterom trebamo doći na EP u Njemačku

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prije dva dana u prijateljskoj utakmici u Brnu poražena je od domaće selekcije Češke sa 30:18.

Utakmica je odigana u sklopu priprema dvije reprezentacije za nastup na Evropskom prvenstvu, koje će biti održano u januaru 2024. godine u Njemačkoj.

Bh. rukometaši trebali su odigrati dvije kontrolne utakmice sa istim protivnikom, ali nakon otkazivanja letova sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, odigrana je jedna, a u Brno su morali otputovati autobusom.

Po riječima nekadašnjeg dugogodišnjeg reprezentativca BiH i jednog od najboljih evropskih golmana Enida Tahirovića “utakmica protiv Češke nije bila onakva kakvu smo svi očekivali”.

“Bilo je puno ‘peripetija’ oko odlaska, nemogućnosti putovanja avionom, na kraju su odlučili da se putuje autobusom. Vjerovatno je to i uticalo na rapoloženje i stanje igrača. Međutim, moramo prihvatiti, nije bilo na nivou u na kome smo očekivali poslije zadnjih utakmica koje smo odigrali, pogotovo dvije zadnje kvalifikacione kada smo dobili Sloveniju i Crnu Goru”, kazao je Tahirović za Fenu.

U osvrtu za predstojeći nastup najboljih rukometaša BiH na EP-u u Njemačkoj, Tahirović smatra da na najbolji način trebamo iskoristiti pripreme.

“Prije EP-a očekuje nas pripremni turnir u Švicarskoj. Na najbolji način, sa najboljim rosterom trebamo doći u Mannheim. Po meni, cilj bi nam trebao da bude pobjeda u posljednjoj utakmici grupne faze protiv Gruzije. Mislim da su Švedska i Holandija još uvijek daleko ispred nas, a ta pobjeda protiv Gruzije bi nam omogućila prolazak u drugi krug i prvu pobjedu na evropskim prvenstvima. Prolaskom u drugi krug igrali bi još tri utakmice, koje sigurno mogu poslužiti, pogotovo mlađim igračima, za sticanje iskustva na takvim takmičenjima”, zaključio je Tahirović.

(Fena)