Buhač: Želimo da stanovnici HNK-a što prije osjete učinak našeg rada

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdila je u četvrtak novu Vladu HNK-a, na čijem će čelu biti Marija Buhač iz HDZ-a BiH.

Buhač je u svom prvom obraćanju medijima rekla kako će njena vlada u fokus svoga raditi postaviti privredu turizam, poljoprivredu, socioekonomske i demografske mjere.

Ovo je prvi put u istoriji da će žena biti na čelu Vlade HNK-a, a predsjednica Vlade rekla je kako njen tim u prosjeku ima starost od 40 godina.

“Smatram da ćemo donijeti novi pristup, novu viziju i novu energiju u radu ove Vlade, a svoj rad temeljićemo na strateškom planiranju i strateškom izvršavanju naših aktivnosti, na načelima transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti. U izloženim programskim smjernicama ste mogli vidjeti da je naš ključni fokus na dva temeljna pravca, a to su razvoj privrede, temeljen na dvije strateški prepoznate djelatnosti turizma i poljoprivrede, kao i razvoj zanatstva u smislu samozapošljavanja mladih ljudi i deficitarnih zanimanja. Pored toga, ono što želimo je donijeti set socioekonomskih i demografskih mjera, koje će olakšati život našim građanima, posebno onim najugroženijim kategorijama stanovništva, mladim ljudima i mladim poroficama s djecom”, istakla je Buhač.

Naglasila je kako je Vlada formirana tek u jedanaestom mjesecu, te da će morati raditi brzo, efikasno, odgovorno, proaktivno, kako bi ispunila sve svoje ciljeve.

“Moramo donijeti sve budžetske dokumente, što kantona, što raznih zavoda, kako bi naši građani što brže osjetili učinak našeg rada. Trebali smo već do sada imati gotove sve planske dokumente kantona, rebalans i nacrt budžeta, nažalost mi smo na samom početku. Želimo odmah pristupiti analizi zatečenog stanja, izradi rebalansa u kome ćemo ugraditi sve mjere iz ovog paketa o kome govorim. Nadam se da ćebudžetska sredstva dopustiti da primijenimo što veći broj tih mjera. Pred nama je period od tri godine i vjerujem da to kraja možemo ispunit”, zaključila je nova predsjednica Vlade HNK-a.

U Vladi HKŽ-a novi ministar finansija je Adil Šuta, ministar unutrašnjih poslova Marijo Marić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Goran Karanović, ministar privrede Zanin Vejzović, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Milenko Bevanda, ministar građenja i prostornog uređenja Bekir Isaković, ministar saobraćaja i veza Ivo Bevanda, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Adnan Velagić, ministar trgovine, turizma i zaštite okoline Emil Balavac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mario Jurica, a ministar za pitanja boraca Đuro Prkačin.

Vladajući većinu čine HDZ BiH, SDA i SDP BiH.

(Fena)