Putovanje slikom kroz grad snova

U Beču se konjske zaprege zovu fijakeri i dio su gradskog pejzaža u centru. Oni prevoze turiste od jedne do druge atrakcije. Ovo je nešto što biste trebali vidjeti kao turista u Beču.

Jedna od znamenitosti par excellence je Bečki panoramski točak na Wurstelprateru. Izgrađen je 1896/97. godine i od tada je više puta obnavljan.

U aprilu 1945. godine, park je gotovo potpuno uništen u borbama Drugog svjetskog rata. Danas ovde godišnje dolazi oko sedam miliona ljudi.

Malo gradova ima takvu istorijsku prošlost i veličanstvene građevine kao što je Beč. Ovo, takođe, uključuje Hofburg, koji je star oko 750 godina.

Palata Schönbrunn je još jedna znamenitost Beča i poznata je u cijelom svijetu. Bivšu ljetnu rezidenciju Habsburških monarha svake godine posjeti više od tri miliona turista.

Za one koji su zainteresovani za umjetnost, posjeta palati Belvedere je obavezna. U njoj se nalaze umjetnička blaga i zbirke iz mnogih stoljeća, ali je posebno poznat po svojoj kolekciji djela Gustava Klimta.

Posljednja želja carice Elisabete (1837-1898) bila je da bude zakopana uz more. Monarhija joj je to uskratila, a i ona se nalazi u kapucinskoj kripti. Jedan od njenih najljepših spomenika nalazi se u bečkom Volksgartenu, a njene odaje još uvijek možete pogledati u Sisi muzeju u Hofburgu.

Beč ima dvije velike trgovačke ulice. Najprometnije je u ulici Kärntner Straße, koja povezuje Stephansplatz i operu. Na Mariahilfer Straße je nešto manje turista i autentičnije je.

Najpoznatiji hotel u gradu je Hotel Sacher. Poznat i po specijalitetu kuće: Sacher torti. Osnovan je 1876. godine i danas je jedna od najimpresivnijih građevina u Beču.

Ono što je praktično kod Beča je velika gustina znamenitosti. Ova slika Državne opere snimljena je direktno ispred Albertine, najvažnijeg muzeja umjetnosti u Austriji.

Životna linija grada je Dunav. Dolazi sa sjeverozapada i teče pravo kroz grad. U sredini se nalazi vještački stvoreno ostrvo Dunav, dugo nešto više od 20 kilometara. Služi stanovništvu kao lokalno područje za rekreaciju.

Posjeta Naschmarktu je obavezna u Beču. Mnogi prodavači vam omogućavaju da probate delicije dok prolazite, a udobni restorani nude delicije iz cijelog svijeta.

Osim gulaša, prava bečka kuhinja uključuje i šnicle. Nigdje drugdje na svijetu nije tako visoka gustina pahuljastog, savršenog paniranja.

Nakon slanog obroka, turista treba i nešto slatko. Šta može biti ljepše u Beču od ukusne Sacher torte sa šlagom? Baš tako! Prijatno.

(web)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)