Hrvatska: Protiv Banožića krivična prijava

Vukovarsko-srijemska policija podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg hrvatskog ministra odbrane Maria Banožića, koji je u subotu prouzrokovao saobraćajnu nesreću, u kojoj je, na izlazu iz Vinkovaca, smrtno stradala jedna osoba.

Ne navodeći identitet, policija je navela kako će protiv 44. godišnjeg vozača, zbog sumnje da je kršenjem saobraćajnih propisa izazvao saobraćajnu nesreću, Županijskom državnom tužilaštvu u Vukovaru biti podnesena krivična prijava za krivično djelo izazivanja saobraćajne nesreće u putničkom saobraćaju.

Nakon obavljenog uviđaja nesreće, kojim je rukovodila zamjenica županijskog državnog tužioca u Vukovaru, utvrđeno je kako je Banožić, koji vozio putnički automobil, iz smjera Vinkovaca prema Županji, preticao s lijeve strane teretnog vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući saobraćaj iz suprotnog smjera, usljed čega je došlo do udara prednjeg dijela putničkog vozila u prednji dio kombi vozila pulskih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40. godišnjak.
 
Zbog zadobijenih povreda, 40. godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su povrijeđenog Maria Banožića radnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opštu županijsku bolnicu u Vinkovcima, te potom u Klinički bolnički centar Osijek na dalje liječenje.
 
Po nalogu zamjenice županijskog državnog tužioca u Vukovaru, nad tijelom preminulog vozača obaviće se obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru, navode iz policije.

Zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtno stradalom osobom, hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je Banožića razriješio dužnosti ministra odbrane, prenosi Hina.

(Fena)