Direktor bolnice u Gazi za BBC: Mnoge bebe i pacijenti su već umrli, tijela se ne mogu pokopati

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavla je danas da bolnica u Gazi podsjeća na groblje i da se tijela mrtvih teško mogu pokopati.

Bolnica Al Shifa na sjeveru Gaze zadnjih je nekoliko dana na prvoj liniji intenzivnih borbi, dok Izraelske odbrambene snage (IDF) odlučno tvrde da se u tunelima ispod bolnice nalazi Hamasova komanda, javlja BBC. Hamas i bolnica to opovrgavaju.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier rekao je da se u bolnici i dalje nalazi preko 600 ljudi.

“U bolnici ima mrtvih tijela, koja niko ne može zbrinuti, pa čak ni pokopati ili odnijeti u mrtvačnicu. Bolnica više uopšte ne radi normalno. Praktički je postala groblje”,dodao je Lindmeier.

Ljekari tvrde da se tijela mrtvih ljudi u bolnici gomilaju i trule.

Direktor bolnice Mohamed Abu Selmia rekao je za BBC da izraelske vlasti još uvijek nisu dopustile da se tijela u raspadu iznesu iz bolnice, pa su psi počeli ulaziti i jesti tijela. 

Bolnica je skoro ostala bez goriva i drugih resursa da bi nastavila funkcionisati. Prijevremeno rođene bebe su izvađene iz inkubatora koji više ne rade.

U bolnici se nalazi više od 600 povrijeđenih pacijenata.

BBC je pitao doktora da li je izraelska vojska uspostavila bilo kakav kontakt s njima u vezi evakuacije pacijenata ili prijevremeno rođenih beba. Izrael je rekao da je poslao gorivo blizu bolnice i druge resurse.

Ali, doktor je rekao: „Ne, nisu se obratili, mi smo se njima obratili… ali do sada nismo dobili nikakav odgovor”.

“U toku su pregovori oko evakuacije prijevremeno rođenih beba, ali do sada se ništa nije dogodilo”, dodao je doktor. 

Abu Selmia je rekao da je bolnica, takođe, bila u kontaktu sa Crvenim krstom, kako bi pokušala koordinirati sahranu tijela, kojih je bilo oko 150 u bolnici, ali mu je rečeno da to trenutno nije izvodljivo.

(Fena)