Priština: Francuska ambasada pomjerila spomen obilježje palim srpskim vojnicima

Francuska ambasada u Prištini pomjerila je kameno obilježje postavljeno u znak sjećanja na srpske vojnike koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu na groblju u Prištini, nakon što je memorijal izazvao sporenja u kosovskim medijima, navodi se u zajedničkom saopštenju francuske i njemačke ambasade.

“Naknadno smo pomjerili stelu postavljenu u znak sjećanja na srpske vojnike samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje i nakon što smo obavijestili opštnu. Nijedno tijelo vojnika nije pomjereno. Ova stela ostaje potpuno vidljiva na istoj lokaciji, što svako može vidjeti na licu mjesta i na priloženoj fotografiji”, stoji u saopštenju spomenutih ambasada.

Prethodno su lokalni mediji izvijestili kako je spomen-obilježje izmješteno u subotu tokom ceremonije obilježavanja Dana primirja, koju su organizovale francuska i njemačka ambasada u Prištini.

“Posljednjih godina, a posebno 2022., ova zajednička francusko-njemačka ceremonija bila je u sjenci sporenja u pojedinim medijima na Kosovu oko prisustva stele kojom se odaje počast srpskim vojnicima koji su poginuli između 1912. i 1918. godine”, stoji u saopštenju, te se dodaje kako je to nedostojno sjećanja svih vojnika: francuskih, nemačkih i srpskih koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika, koji su poginuli dok su služili u KFOR-u, a koji su štitili sve zajednice na Kosovu.

Na fotografijama koje su ambasadori dvaju zemlja objavili na društvenim mrežama vidi se da je spomen-ploča pomjerena i da je na njenom mjestu postavljena nova, na kojoj piše “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”, prenosi Beta.

Iz Eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve saopštili su kako ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija Raško – prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu, nisu konsultovani o izmještanju spomen ploče.

Takođe, iz Ureda Vlade Srbije na Kosovu ističu kako je “uklanjanje i pomjeranje” spomen-ploče “anticivilizacijski čin” i pokušaj “zatiranja svih tragova srpskog postojanja” i “brutalnog prekrajanja istorije”.

(Fena)