Slabi podrška američke javnosti izraelskom ratu protiv Hamasa u Gazi

Podrška američke javnosti izraelskom ratu protiv Hamasa u Gazi slabi i većina Amerikanaca smatra da bi Izrael trebao proglasiti prekid vatre u sukobu koji je prerastao u humanitarnu krizu, pokazuje nova anketa Reuters/Ipsosa.

Oko 32 posto ispitanika u dvodnevnoj anketi javnog mnijenja, koja je okončana u utorak, smatra da bi “Sjedinjene Države trebale podržati Izrael” kada su ih pitali kakvu bi ulogu SAD trebale preuzeti u ovom sukobu. To je manje u odnosu na 41 posto, koji su rekli da bi SAD trebalo da podrže Izrael u anketi Reuters/Ipsos provedenoj od 12. do 13. oktobra.

Udio onih koji kažu da bi SAD trebale biti “neutralni posrednik” porastao je na 39 posto u novoj anketi sa 27 posto mjesec dana ranije. Četiri posto ispitanika u anketi reklo je da bi SAD trebale podržati Palestince, a 15 posto ih tvrdi da SAD uopšte ne bi trebale biti uključene, što je slično cifri kao prije mjesec dana.

Izrael je dugo računao na SAD, svog najmoćnijeg saveznika, za milijarde dolara godišnje u vojnoj pomoći i međunarodnoj diplomatskoj podršci. Erozija javne podrške SAD-a mogla bi biti zabrinjavajući znak za bliskoistočnu zemlju koja se suočava ne samo s borcima Hamasa u Gazi, nego i s Hezbollahom u Libanu.

Pad podrške SAD-a koji se vidi u novoj anketi među demokratama i republikancima, a posebno među starijim ispitanicima, uslijedio je nakon sedmica teškog izraelskog bombardovanja i kopnenih borbi protiv Hamasa u Gazi u znak odmazde za seriju zločina u južnom Izraelu 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a približno 240 su uzeti kao taoci.

Od tada je u napadima izraelske vojske na Gazu ubijeno više od 11.000 Palestinaca, od čega oko 40 posto djece, prenosi Reuters.

(Fena)